Отстранете варовика от тоалетната - без белина


Отстранете варовика от тоалетната - без белина
Снимка: iStock

Почистването на варовика от тоалетната често е ужасяваща работа, но можете да го разтворите естествено с един продукт, който вероятно вече имате в кухненския си шкаф.

Варовикът от тоалетната кристализира с течение на времето, тъй като минералите във водата полепват по повърхността, с която влизат в контакт, и ако не се третират, ще станат трудни за почистване.

Варовикът е не само грозен, но и нехигиеничен, тъй като бактериите ще полепнат и по петната от твърда вода и с течение на времето могат да се разпространят по тръбите, което води до запушване.

Вижте още: Картофи и сол, много стар домашен трик

Как да почистите варовика

Има един лесен трик за почистване без белина - и изненадващо тайната съставка не е оцет или сода за хляб, които често се използват за премахване на петна.

Използването на лимонена киселина за почистване на вашата тоалетна е ефективна и екологична алтернатива на търговските почистващи препарати.

Лимонената киселина е по-концентрирана и кристализирана версия на органичната киселина, намираща се в портокалите, лаймовете и лимоните.

Основното съединение във варовика е калциевият карбонат, който лесно се разпада на по-малки парчета, когато е изложен на лимонена киселина и се превръща в калциев цитрат, сол, която лесно се отмива.

Всичко, което трябва да направите, е да излеете около 100 до 200 г лимонена киселина директно в тоалетната чиния, не е необходимо да е точно това количество, тъй като може да се наложи да използвате повече, ако има силно натрупване на варовик.

За да направите лимонената киселина още по-ефективна, можете също така да излеете чайник, пълен с гореща вода в тоалетната чиния, след като добавите киселината, за да реагирате по-бързо на варовика.

Вижте още: Гениален съвет за премахване на мазнини от кухненските шкафове

Затворете капака и оставете лимонената киселина да престои в тоалетната чиния поне един час, за най-добри резултати оставете за една нощ. Това дава време на киселината да разгради петна, минерални отлагания и бактерии.

След това изтъркайте старателно тоалетната чиния с тоалетна четка. Обърнете специално внимание на зоните с упорити петна или натрупвания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама