Старият хляб може да се използва за приготвянето на качествен тор и мързеливите градинари много добре знаят това.
Приготвяне на тор от стар хляб
За целта напълнете голям съд с хляб, крекери или кори за баница. След това добавете вода. Течността трябва да е топла.
Не е необходимо много вода - тя трябва да се издигне няколко сантиметра над нивото на хляба. Оставете сместа да се настоява поне седем дни. След това я прецедете и я разредете с вода в съотношение 1 към 1.
Кои култури могат да се подхранват с този тор?
Ягоди
В случая се използва рецептата, описана по-горе, с тази разлика, че към разтвора се добавя накълцана свежа коприва. В края на есента и след като брането на плодове вече е приключило, ягодите трябва да се подхранят с този разтвор.
Краставици
Към класическата рецепта трябва да добавите 10 капки йод. Разтворът може да се използва за поливане или пръскане на краставиците. Подхранването с него може да се извършва веднъж на седмица и половина през целия сезон.
Домати
В случая към разтвора трябва да добавите пепел, за да приберете богата реколта от едри и сочни домати. Достатъчно е да полеете насажденията три пъти с тази течност.