Колко често да поливате сукуленти


Колко често да поливате сукуленти
Снимка: iStock

Сукулентите са известни като растения с ниска поддръжка, които могат да издържат на периоди на суша. Но като всяко растение, те се нуждаят от поливане, за да бъдат добре. Докато твърде честото поливане може да доведе до кашави листа и гниене на корените, твърде малкото поливане ще накара листата да покафеняват и да се сбръчкват. Постигането на перфектния баланс ще гарантира, че тези топлоустойчиви растения ще бъдат добре. Ето колко често да поливате сукуленти – и най-добрият начин да го правите.

Колко често да поливате сукуленти

Колко често поливате сукулентите зависи от няколко фактора, включително разнообразието от сукуленти, които отглеждате, условията на околната среда, размера на саксията и др. Въпреки това сукулентите са много устойчиви на суша растения, които могат да издържат на рядко поливане. Като много обща насока, обмислете да започнете с поливане веднъж на около 10 до 14 дни.

Най-добрият начин да създадете график за поливане на вашите сукуленти е като тествате почвата. Направете го, като забодете дървена клечка за зъби в дренажния отвор на дъното на саксията. Ако клечката за зъби излезе чиста (по нея няма полепнала пръст), растението вероятно е сухо и има нужда от вода. Ако излезе с пръст, тогава има достатъчно влага в сместа. Ако отглеждате сукуленти в земята, пъхнете пръст около 2,5 см дълбоко в почвата и поливайте, ако се чувства суха.

Вижте още: Любопитни факти за кактусите

Фактори, които трябва да имате предвид при поливане на сукуленти

Почва

Почвата или сместа за саксии оказват значително влияние върху това колко често трябва да напоявате вашите сукуленти, тъй като различните видове държат вода по различен начин. Обикновено се нуждаят от добре дренираща почва, най-добре изберете такава за кактуси и сукуленти, преди да експериментирате с други видове смеси.

Влажност и температура

Колкото по-топло и сухо е, толкова по-бързо обикновено се изпарява влагата, което ще доведе до по-често поливане. Сезонността определено може да играе роля в това колко често поливате вашите сукуленти на закрито. Много хора смятат, че техните растения естествено използват по-малко вода и има по-малко изпарение през по-хладните месеци на есента и зимата.

Размер на саксията

За саксийни сукуленти размерът на контейнера може да диктува колко често трябва да поливате вашите растения. Сместа за саксии работи като гъба – абсорбира влагата, правейки я достъпна за растението. Колкото по-голям е контейнерът, толкова повече смес за саксии, така че толкова повече влага ще задържа и толкова по-рядко трябва да поливате.

От друга страна, колкото по-голямо е растението спрямо контейнера, толкова повече корени ще изтеглят влагата от почвата, така че може да се наложи да поливате по-често. Ето защо растенията, свързани с корените, изсъхват по-бързо.

Слънчева светлина

Сукулентите, изложени на повече слънчева светлина, ще се нуждаят от повече вода. Колкото повече светлина получава растението, толкова повече гориво за фотосинтезата и толкова по-бързо ще расте. Колкото по-бързо расте, толкова повече вода използва. Това е още една причина, поради която хората смятат, че трябва да поливат своите сукуленти малко повече през пролетта и лятото (когато дните са по-дълги), отколкото през есента и зимата.

Вижте още: Точно така можете да спасите растенията си от преполиване

Как да поливаме сукуленти

Има три често срещани начина за поливане на сукуленти: поливане отдолу, поливане отгоре и потапяне. Методът, който изберете, зависи изцяло от вас.

Долно поливане

Един от най-лесните начини за поливане на сукуленти е чрез дънно поливане. За тази техника поставете вашия сукулент в плитка чиния с вода за около 10 минути и го оставете да абсорбира вода през дренажните отвори. След това извадете растението от съда, оставете го да капе и го поставете обратно на мястото му.

Горно поливане

Много хора предпочитат да поливат от горната част на сукулента, което е, когато добавите влага към горната част на почвата и я оставите да проникне надолу към корените. Опитайте се да избегнете намокрянето на листата, когато използвате този метод, като поливате около основата на растението.

Потапяне

Друг метод, който е чудесен за по-малки контейнери, е потапянето. Поставете съда в мивка и я напълнете, докато водата стигне до горния ръб на контейнера. Оставете го да остане там няколко минути. Извадете съда и оставете цялата излишна вода да се отцеди.

Признаци, че вашите сукуленти са недостатъчно напоени

Когато сукулентите са недостатъчно напоени, листата обикновено стават кафяви и понякога могат да се набръчкат. Твърде честото поливане също може да доведе до падане на листата на растението. Почвата или сместа за саксии вероятно ще се чувстват много сухи на допир.

Признаци, че вашите сукуленти са преполивани

Когато сукулентите се преполиват, корените им се задушават и умират, което обикновено води до омекване на листата и падане на растението. Тъй като растението продължава да страда, стъблото (ако сукулентът има стъбло) също може да стане меко и кашаво. Ако извадите растението от саксията му, за да погледнете корените, те също ще бъдат кашави и често обезцветени.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама