Как да се грижите за теменужки, че да живеят десетилетия


Как да се грижите за теменужки, че да живеят десетилетия
Снимка: iStock

Африканските теменужки са издръжливи, красиви растения, които добавят очарование към вашата колекция от стайни растения. Произхождащи от тропическа Танзания и югоизточна Кения, те предпочитат по-топъл климат. Интересен факт е, че могат да живеят над 50 години с подходящи грижи. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза.

Светлина

Когато става въпрос за отглеждане на цветното растение на закрито, най-добре е да ги поставите в част от дома, която получава ярка индиректна светлина. През зимните месеци прозорците, които гледат на запад или юг, са най-добри, а през летните месеци търсете прозорци, които гледат на север или изток, за да дадете на вашите африкански теменужки светлината, от която се нуждаят. Ако няма дървета, които да филтрират светлината, важно е да преместите саксиите малко назад, тъй като пряката слънчева светлина може да изгори листата.

Вижте още: Полезно: Как да ускорите цъфтежа на антуриум

Температура

И температурата играе важна роля. Африканските теменужки виреят при температура на закрито между 18 и 23 градуса по Фаренхайт. Всичко под 15 градуса не само ще спре растежа, но ще доведе до тънки и чупливи листа.

Тор

Африканските теменужки изискват специфичен течен тор или тор за цъфтящи домашни растения с по-висок среден брой (фосфор), който насърчава цъфтежа на всеки четири до шест седмици през пролетта, лятото и есента.

Друг начин да поддържате растението си в най-добрия вид? Що се отнася до "обезглавяването" на вашите африкански теменужки, добре е да премахнете увисналите цветове, тъй като това ще насърчи развитието на повече цветя с течение на времето.

Вижте още: Ръководство за грижа за лилия на мира: Ключови съвети

Поливане 

Няма определен график за поливане. Най-добрият начин да определите дали трябва да поливате африканските теменужки е да пипнете горната част на почвата. Ако почвата е суха на пипане, значи трябва да се полива. Най-добре използвайте вода със стайна температура. Важно е да избягвате намокрянето на листата

Африканските теменужки трябва да се оставят да изсъхнат между всяко поливане. Преполиването може да доведе до убиване на растението, така че не забравяйте да поддържате внимателен баланс.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама