6 неща, които НЕ трябва да перете в пералня


6 неща, които НЕ трябва да перете в пералня
Снимка: iStock

Независимо дали става дума за красива копринена блуза или за най-уютния вълнен пуловер, почти всеки има няколко любими дрехи, без които просто не може. Когато става въпрос за грижа за предметите, които обичаме, е необходимо определено ниво на грижа. В зависимост от въпросната дреха, това може да означава избягване на пералнята. В края на краищата, слагането на някои деликатни дрехи с останалото ви мръсно пране може да доведе до сериозни щети. Ето какво да НЕ перете в пералнята си.

Кашмир и вълна

Поставянето на любимите ви пуловери и жилетки в пералнята може да бъде рисковано. Свиването е често срещан резултат, когато кашмирът и вълната се перат по този начин. Въпреки че можете да сте сигурни, че те ще бъдат в добри ръце в химическото чистене, препоръчва се да перете тези дрехи на ръка, за да избегнете разкъсвания, зацапвания и деформиране.

За да ги изперете, напълнете леген с вода и добавете деликатен почистващ препарат. Потопете дрехата, оставете да кисне до половин час; отцедете и изплакнете, докато водата стане бистра. Избягвайте силно стискане , тъй като това може да обезобрази дрехата. Най-добре да ги поставите да изсъхнат върху суха кърпа. 

Вижте още: 4 остарели навици за пране, които съсипват дрехите ви (и пералнята)

Коприна

Когато става дума за любимите ви копринени дрехи, има голям шанс всички етикети за грижа да казват "само химическо чистене". Възможно е обаче да перете коприна у дома, като трябва да го правите на ръка. За да направите това, използвайте хладка вода и деликатен почистващ препарат. Избягвайте да ги оставяте на слънчеви места, което може да доведе до избледняване на цвета.

Сутиени

Не само кукичките на сутиена могат да закачат другите ви дрехи, но презрамките и лентата могат да се разтегнат и да загубят формата си, когато се въртят с останалата част от прането ви. Ако можете, перете ги на ръка и избягвайте сушилнята. 

Структурирани облекла

Въпреки че материята на въпросната дреха може да е подходяща за пране в пералня, бъдете внимателни. Структурирани дрехи, като костюми и якета с подплънки за раменете, могат да се изкривят в пералнята.

Вижте още: Как правилно да перете кадифе

Облекла с пайети

От пришити пайети до сложна бродерия с мъниста, артикулите с красива украса рядко изглеждат по най-добрия начин, след като излязат от пералнята. Всъщност има голям шанс те да хванат други елементи в машината. Вместо това оставете тези дрехи на химическо чистене или ги изперете у дома на ръка в хладка вода и мек препарат. Оставете да престоят 20 минути, преди да ги отцедите, изплакнете (но никога не изстисквайте) и ги сложете да изсъхнат.

Кожа

Освен ако нямате наистина основателна причина да перете кожените си дрехи, избягвайте да го правите. Истинската кожа може да се свие като реакция на водата. Ако имате замърсено място, внимателно почистете с мокри кърпички за кожа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама