Хората, които държат на здравословния начин на живот, знаят че е изключително важно да измиват внимателно хранителните си продукти. Процесът изглежда много лесен – завъртате кранчето на чешмата и изплаквате. Всъщност, всички сме доста далеч от истината. Ето кои са най-често срещаните храни, при чието миене допускаме грешки.
Замразени плодове и зеленчуци
Замразените зеленчуци наистина правят живота ни по-лесен, защото просто ги слагаме в тенджерата и воала! Оказва се, че тях трябва да се процедира точно както и при пресните, тоест с внимателно миене. Най-добрият вариант е зеленчуците да бъдат измити преди самото замразяване, но в случай, че купувате готови пликове, то се постарайте поне с изплакването непосредствено преди употреба.
Ориз
Всички видове ориз трябва да се изплакват поне 3-4 пъти преди готвене (особено дългозърнестият ориз). Основната опасност се крие не в праха, а в нишестето, покриващо малките зрънца. То прави ориза да изглежда лепкав и не особено апетитен. Същото важи за всички скорбялни продукти като леща, боб и т.н.
Зеле
Без значение какъв е видът на зелето, трябва да го измиете добре. Ако ще готвите карфиол, който също е от голямото зелево семейство, трябва да почистите всички "розички" и да ги разделите. При бялото и червено зеле традиционно се премахват последните два слоя листа, тъй като съдържат много прах, бактерии, а понякога и насекоми. Най-добрият вариант за обработка е да напълните мивката с вода, да добавите малко оцет и да оставите за няколко минутки зелката да се накисне.
Ябълки
Ябълките несъмнено са едни от най-полезните плодове, особено през зимата. За съжаление, много хора не знаят как правилно да мият този плод. Най-добрият начин е да накиснете плодовете за десетина минути във вода с добавена сода бикарбонат. Ако обаче нямате време, то задължително изплакнете с гореща вода, за да отстраните восъка от обелката.
Маруля
Всички зеленолистни са изключително вкусни и полезни. Но когато подготвяте марулята за салата, не забравяйте да я изплакнете добре. За да се отървете от пясъка и мръсотията, трябва да отделите листата едно по едно и да ги оставите във вода, а след това да подсушите.