4 стайни растения, които премахват въглеродния окис от дома


4 стайни растения, които премахват въглеродния окис от дома
Снимка: iStock

Вътрешният въздух може да бъде 2-5 пъти по-замърсен от външния. Нашите домове съдържат множество невидими токсични съединения, включително въглероден окис, които могат да навредят на белите ни дробове и цялостното здраве при постоянна експозиция. Растенията за пречистване на въздуха могат да бъдат идеалното решение да направите дома си отново годен за дишане.

Източници на токсичен въздух в домовете

Газови печки и нагреватели

Изгарянето на различни горива, особено въглища и дърва, заедно с природен газ в печки и нагреватели, може да произведе азотни оксиди (NOx), въглероден оксид (CO) и прахови частици

Тютюнев дим

Цигареният дим, включително пасивното вдишване, съдържа хиляди вредни вещества, включително азбест, арсен, радон и CO.

Замърсяване на външния въздух

Мръсният въздух влиза в домовете ни отвън и остава, ако няма вентилация. Ако живеете близо до оживена улица или индустриална зона, въздухът в помещенията ви вероятно ще бъде по-замърсен.

Синтетичните строителни материали, боите, личните продукти, домакинските почистващи препарати и пестицидите са други често срещани виновници за замърсения въздух в домовете.

Вижте още: 3 начина да овлажните сухия въздух вкъщи

Как растенията почистват въглеродния окис

Растенията притежават ензимна система, която превръща въглеродния оксид в по-малко вреден въглероден диоксид, който растенията се нуждаят от фотосинтеза.

Най-добрите растения, които премахват CO

Растенията в този списък не само подобряват въздуха в помещението, но и правят дома ви да изглежда по-красив. Само не забравяйте да ги поливате правилно и да ги торите от време на време и те ще продължат да вършат работата си да почистват въздуха вместо вас.

Вижте още: 4 растения от тропическите гори, идеални за отглеждане в баня

1. Зелена лилия (Chlorophytum comosum)

Препоръчва се за изчистване на въглеродния окис от въздуха. Според някои проучвания се казва, че паякообразните растения премахват азотен оксид, формалдехид, ксилен, толуен и ксилен от въздуха, който дишаме. 

2. Змийско растение (Dracaena trifasciata)

Подобно на други сукуленти, змийското растение помага за филтрирането на въздуха в помещенията от замърсители и е едно от малкото растения, които превръщат въглеродния диоксид в кислород през нощта!

3. Обикновен бръшлян (Hedera helix)

Според едно проучване отглеждането на тези катерещи се растения може да намали въглеродния диоксид заедно със следите от въглероден окис.

бръшлян

4. Спатифилум (Spathiphyllum)

Това растение расте добре на закрито, но обича малко повече влажност и се казва, че премахват амоняк, формалдехид, толуен, ксилол и бензен.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Зад всяка успешна жена... стои кош с мръсно пране.

Сали Форт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама