4 остарели навици за пране, които съсипват дрехите ви (и пералнята)


4 остарели навици за пране, които съсипват дрехите ви (и пералнята)
Снимка: iStock

Прането е ужасно занимание за мнозина. Но когато се чувствате така, може да е полезно да спрете и да бъдете благодарни, че перилните препарати, пералните машини и сушилните на дрехи не са това, което бяха!

Например детергентите се предлагат в предварително дозирани количества, съдържат по-ефективни почистващи ензими и са по-добри за околната среда. А пералните машини са по-големи, по-щадящи за дрехите и програмируеми за почти всеки тип тъкан и количество пране. На всичкото отгоре, автоматичните сушилни облекчават скучната работа по простирането на дрехи навън през зимата, предлагат избор на цикъл за всяка тъкан и дори дезинфекцират дрехите.

С всички тези иновации е време да се откажем от някои от навиците и съветите за пране, които научихме преди години.

Използвате гореща вода за по-чисти дрехи

Някога дрехите са били варени в голям съд с гореща вода на огън, за да бъдат чисти. Тези дрехи са били или памучни, или ленени, които са можели да издържат на високите температури. Днешните синтетични тъкани и фино изтъканите естествени коприна и памук няма да издържат на многократно пране с гореща вода. С напредъка в почистващата ефикасност на перилните препарати, студена или топла вода е всичко, от което се нуждаете, за да премахнете повечето петна и замърсявания.

Вижте още: Как да избелите силно замърсени кърпи

Добавяте много препарат за по-чисти дрехи

Добавянето на повече перилен препарат към всяко зареждане може да изглежда като решението за по-чисти дрехи, но всъщност може да влоши нещата. Предозирането на перилния препарат оставя остатъци в тъканите, които улавят замърсявания и миризми, правят дрехите да се чувстват твърди. Един от най-лошите навици за пране е зареждането на пералнята и изливането на течен перилен препарат върху мръсните дрехи или хвърлянето на шепа капсули перилен препарат. Високоефективните перални машини с предно и горно зареждане се нуждаят само от една капсула или около две чаени лъжички течен перилен препарат за пълно зареждане на прането.

Мислите, че ароматите дрехи са чисти

Въпреки че може да харесате аромата на перилния препарат, останал в дрехите ви след пране, това не означава, че тъканта е чиста. В чистото пране липсват миризми на мазнина, пот или храна. Силно ароматизираните перилни препарати често маскират тези миризми, но те се връщат, когато топлината на тялото ни ги освобождава от тъканта. Опитайте да изперете дрехите с перилен препарат без аромат, за да видите дали почиствате дрехите си.

Вижте още: Как правилно да използвате капсулите за пране

Вярвате, че пералнята се почиства сама след всяко зареждане

Дори и с всичката вода, която тече при цялостно изпиране и изплакване, всяка пералня улавя замърсявания от тялото, косми, мъх и пръст. Почистването на вашата пералня поне веднъж месечно ще ви осигури по-чисто пране и ще предотврати скъпи за ремонт запушвания във водопроводите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама