В "Невидимата жена" Клеър Томалин възкресява тайната любов на Чарлз Дикенс


В "Невидимата жена" Клеър Томалин възкресява тайната любов на Чарлз Дикенс

Зад всеки велик мъж стои една жена. Такъв е случаят с Чарлз Дикенс, с тази разлика, че в продължение на десетилетия никой не е чувал за жената, която 12 години е неотлъчно до великия творец.

Биографите на Дикенс умишлено укриват фактите за съществуването на Елън Търнан – Нели. Почитателите му считат, че нейното съществуване омърсява образа на великия творец. Но така ли е било в действителност?

С книгата си "Невидимата жена" Клеър Томалин създава един шедьовър, резултат на многогодишен труд, в който умело описва исторически факти, представени на един прекрасен литературен език.

Нели Търнан е „Невидимата жена“, която благодарение на Томалин възкръсва за света.

Невероятната история на нейния живот разкрива много аспекти от живота на жените от времето на Дикенс. Невероятно звучи, че по това време актрисите са били смятани за „паднали“ жени, в същото време са били най-образованите. Те са знаели няколко езика, писали са стихове, пеели са и танцували на високо професионално ниво, шиели са сами костюмите си и са извършвали робски труд.

За една актриса е било нещо нормално да играе до последните дни на бременността си на сцената и да се върне броени дни след раждането, да отглежда децата си на сцената, където те, още в пелени, усвояват майсторлъка на актьорската професия.

Защо е било такова клеймо да бъдеш актриса, как жените са запазвали доброто си име и това на децата си, защо Дикенс се е влюбил в Нели Търнан и какво е допринесло за тази толкова специална връзка, как една жена на 40 успешно се е представяла за 27-годишна - всичко това ще разберете от страниците на „Невидимата жена.“

„Предпочитам да съм нещастен с Нели, отколкото щастлив без нея“, казва Дикенс.

„Невидимата жена“ повдига завесата на една тайна любов, погребана заради доброто име на Дикенс. Век след смъртта на Нели Търнан света получава правото да разбере истината в цялата ѝ светлина.

Българските читатели ще имат уникалния шанс да се запознаят с писателя на живо днес, 25 май, от 19.00 в литературен клуб „Перото“.

Клеър Томалин е невероятно интересна личност и щедра в предоставянето на информация относно създаването на книгата. Ще може да чуете интересни факти за това как ѝ е хрумнала идеята да създаде историята на Нели, с какво се е преборила, за да види книгата ѝ бял свят, и какви са последиците за името на „невидимата жена“ след излизането на романа на Клеър Томалин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама