Как да не позволяваме на желанията ни да ни контролират


Как да не позволяваме на желанията ни да ни контролират
Снимка: iStock/Guliver

Желанието – това, с което се борим цял живот. А първото нещо е да приемем, че в желанието само по себе си няма нищо лошо – никой от нас нямаше да е тук, ако нямаше желание.

Но как да го използваме на практика в живота си? Всъщност желанието не е причината, от която после страдаме. Причината е невъзможността ни да го понесем. И не обектът на желание ни носи удовлетворението, а отсъствието на чувството, че го нямаме.

Пример може да е желанието ни за кафе, десерт, нов часовник, фотоапарат, каквото и да е, които понякога мислим, че трябва да получим на всяка цена. А когато се случи, истинското усещане след това не винаги е било толкова невероятно, както сме си го представяли – колко горчиви кафета сте изпили или часовникът след седмица вече не е бил така вълнуващ и интригуващ? Получавайки ги обаче, изчезва дискомфортът, че ги нямаме и се чувстваме добре. До следващото си искане...

Rolling Stones наистина добре са го изпяли: "You can’t always get what you want“ (Не винаги можеш да имаш това, което искаш), и "I can’t get no satisfaction“ (Не мога да ти се наситя).

Част от това, на което ни учи йога, е да наблюдаваме желанието – как се появява, набъбва, пораства, как се чувства тялото ни в този момент, какво е усещането в стомаха ни, тръпките по кожата ни…

Наблюдавайте го и го оставете да си отиде – и вижте как отсъствието му по този начин не нарушава вътрешния ви покой, будност и истинско състояние.

Така действа йога, не като ни дава супер сили за постигане на повече и повече, а като ни дава силата да поемем и понесем всички променящи се желания, които изгряват в този момент и свободата да запазим мирна природата си.

Автор: Юлия Атанасова

Източник: judway.eu

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама