Ема Уотсън със силен призив за равноправие между половете


Ема Уотсън със силен призив за равноправие между половете
Снимка: Getty Images/Guliver

Актрисата Ема Уотсън изнесе емоционална и много силна реч, свързана с неравенството между мъжете и жените, в централата на ООН в Ню Йорк.

24-годишната звезда от поредицата за "Хари Потър“, която е посланик на добра воля на организацията, представи в събота своята кампания HeForShe ("Той за тя") за равноправие между половете.

В речта си Уотсън подробно описа опита си в света на феминизма. Актрисата сподели, че се е сблъскала с половото неравенство още на 8 години. Тогава искала да режисира ученическа пиеса, но й било отказано, докато за момчетата нямало пречки. Ема дори била определена като "властна“. На 14 години пък звездата била сексуализирана от медиите, а на 15 гледала как нейни приятелки се отказват от спорта, за да не им се подиграват, че са по-мускулести.

"Аз съм определяна за феминистка и не виждам нищо лошо в това.... Явно съм сред жените, чиито думи и действия са смятани за прекалено силни, агресивни, изолиращи, атни-мъжки и непривлекателни“, каза тя.

Британската звезда заяви, че връзката между феминизма и мъжемразките трябва да свърши или равенството ще остане далечна мечта. "Колкото повече говоря за феминизма, толкова повече осъзнавам, че да се бориш за правата на жените е станало синоним на това да мразиш мъжете. Само за справка феминизмът по дефиниция е разбиране, че мъжете и жените трябва да имат равни права и възможности."

"Аз съм от Великобритания и смятам, че имам правото като жена да ми плащат толкова, колкото на моите колеги от мъжки пол. Мисля, че имам правото да взимам сама решения за собственото си тяло. Смятам, че е правилно жените да участват в политиката и във взимането на важни решения в моята страна. Смятам, че имам правото да получавам същото социално уважение, както мъжете. Но за съжаление няма нито една страна в света, в която всички жени могат да очакват да получат тези права. Нито една страна не може да каже, че е постигнала полово равноправие“, категорична е Уотсън.

В речта си актрисата отправи призив към всички мъже.

"Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени. Ако мъжете не трябва да контролират, жените няма да бъдат контролирани. Ако спрем да се определяме един друг по това, което не сме, и започнем да се определяме по това, което сме, ще можем да бъдем по-свободни, а HeForShe е точно за това. За свободата.“

"Опитваме се да открием дума, която не е обидна, която не е агресивна, както "феминизъм". Може да не сме я открили, но вече имаме идея. Нарича се "HeForShe". Каня ви да направим стъпка напред заедно, за да бъдем чути. Да бъде той за нея. И се запитайте, ако не аз, кой и ако не сега, кога?"

Силната реч на Ема явно не се е харесала на някого, тъй като хакери заплашиха актрисата, че ще пуснат нейни голи снимки в мрежата.

"Ема, ти си следваща“ - такъв надпис се появи на новосъздадена интернет страница със снимка на звездата, на която има и часовник, който отброява време. Той показва, че голите фотоси ще излязат на бял свят в петък, около полунощ. Вижда се и логото на 4chan, сайтът, на който предните седмици се появиха разголени снимки на редица знаменитости. Сред тях бяха Дженифър Лоурънс, Кристен Дънст, Ема Стоун, Ким Кардашиян и много други.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама