9 неща, с които да станем по-умни


9 неща, с които да станем по-умни
Снимка: Thinkstock/Guliver

Редица изследвания показват, че интелигентността не е фиксирано качество, което "добиваме” като млади и след това то не се променя през целия ни живот. Нещата, с които "храним” мозъка си и подходите ни към различни ситуации, влияят изключително върху нивото на интелигентността ни. Сайтът Business Insider предлага 9 идеи за неща, които можем да правим ежедневно и които ще ни помогнат да станем по-умни.

Използвайте времето онлайн по полезен начин. Не е нужно всяка онлайн почивка от работата ви да бъде в социалната мрежа. В интернет се предлагат страхотни курсове, обучения или просто интересни статии. Използвайте поне 10 минути на ден за нещо такова.

Записвайте новите неща, които научавате. Не говорим за фермани. Отделяйте по няколко минути вечер, за да запишете на един лист новите неща, които сте научили през деня. Така ще ги систематизирате и запомните по-добре.

Играйте бордни игри. Или нареждайте пъзели. Или пък решавайте кръстословици. Всички тези неща раздвижват и освежават мозъка.

Общувайте с интелигентни хора. Понякога може да скапва самочувствието, но общуването с хора, които са по-умни от вас, е доста мотивиращо. Хем ще научите нещо от тях, хем ще ви стимулират да се интересувате от различни неща.

Четете. Най-логичното нещо. Няма значение какъв жанр, важно е качеството.

Обяснявайте на другите. "Ако не можеш да обясниш нещо просто, значи не го разбираш добре”, е казал Айнщайн. Ще знаете, че някаква информация наистина е останала в съзнанието ви, ако безпроблемно я обяснявате на други.

Експериментирайте с нови дейности. Вижте какво ще ви хареса и какво – не, какво бихте желали да вплетете в ежедневието си, какво ви влияе добре. Това също освежава мисловната дейност.

Учете езици. Не само че ще ви е изключително полезно, ами ще увеличи и мозъчните гънки. Ако нямате време да ходите на курс, можете да го правите и онлайн. Препоръчваме сайтове като Livemocha.

Давайте на мозъка си почивка. Свикнали сме постоянно да правим нещо – докато се возим в трамвая - четем, докато ходим - слушаме музика и т.н. Но понякога мозъкът просто има нужда от почивка от цялата тази информация. Затова му давайте поне по няколко минути "тишина” на ден.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни expert.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама