5 съвета за успешно водене на разговор


5 съвета за успешно водене на разговор
Снимка: Thinkstock/Guliver

Умението да водим разговор е ключово за доброто общуване, съответно е и важна съставка за успех в кариерата, пише сп. Time. Следвайте тези няколко съвета и няма да имате проблем с овладяването му:

Не бъдете себе си

Колкото и странно да звучи. Ето какво се има предвид – всеки от нас има моменти, в които е в лошо настроение, не се чувства добре или просто му е тъпо. Не давайте проявление на тези неща, ако ви се налага да проведете важен разговор. Понякога се налага да се преструваме, за да се покажем в добра светлина и в това няма лошо.

Имитирайте

Множество проучвания са доказали, че хората харесват хора, които са като тях. От подобните жестове до подобния начин на изразяване – приликите заздравяват социалните връзки. Когато разговаряте с някого, опитвайте се да наподобявате неговите пози или мимики. На подсъзнателно ниво това ще го накара да ви хареса.

Говорете за нещата, които вълнуват отсрещната страна

Трудно откривате подходящи теми за разговор? Трикът е да разберете какво интересува другия човек и да насочвате разговора натам. Понякога доброто слушане е по-важно от доброто говорене. Това обаче не означава да бъдете пасиви, просто не говорете само за себе си.

Накарайте другите да се чувстват комфортно

Впечатлението, че сте симпатични често може да ви донесе повече от впечатлението, че сте компетентни. Изпитан метод е умереното ласкателство. Един-два комплимента в хода на разговора накланят везните във ваша полза.

Как да поддържате разговора

Тайната е в баланса – не доминирайте, но и не бъдете безучастни. Задавайте въпроси, демонстрирайте искрен интерес към това, което другият казва, допринасяйте със собствени истории от вашия опит. Бъдете отворени за различните от вашето мнения.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама