4-те типа лидери от “Игра на тронове“


4-те типа лидери от “Игра на тронове“

Популярният сериал "Игра на тронове“ често изправя зрителите си на нокти с подходящата комбинация от динамика и заплетени политически схеми. Всеки от героите има различен подход към лидерството, който понякога му носи успех, а друг път го поставя в почти безизходна ситуация. Съвременната работна среда не е поставена в условията на митичния Уестерос (за щастие), но можем да научим ценни уроци от перипетиите, през които преминават Джон Сноу и компания. Сайтът Entrepreneur представя 4-те основни типа лидерство, застъпени в сериала:

Подмолният лидер, който гони единствено собствените си интереси. Пример: Церсей Ланистър

Тази дама едва ли би била избрана за лидер, ако народът можеше да гласува. Тя знае как да доведе нещата до край, но го прави потайно и чрез много интриги. В днешно време има немалко началници, които се държат по този начин. Според проучване на APA например едва половината от служителите смятат, че шефовете им са честни с тях. За да успее един бизнес обаче, лидерите трябва да изградят атмосфера на доверие и да промотират отворената комуникация.

Наивният лидер с добрите намерения. Пример: Денерис Таргериен

Денерис иска да взима правилните решения за своите хора, но младостта и наивността ѝ я карат да се поддава на подвеждащи съвети. Все пак на първо място поставя хората, за които е отговорна, което ѝ прави чест. За всеки лидер е изключително важно да бъде отдаден на растежа, развитието и добруването на служителите си. Само така може да получи лоялността им.

Лидерът, който не е особено добър в общуването с хора. Пример: Станис Баратеон

Решителен, но не особено симпатичен или общителен лидер, често е студен и дистанциран. Високите му очаквания го правят твърде критичен. Разбира се, ръководителите винаги искат подчинените им да дават най-доброто от себе си, но неправилният подход към тях може да ги демотивира. Затова похвалата от време на време е изключително важна.

Младият лидер, който вдъхновява останалите. Пример: Джон Сноу

Въпреки че няма много опит, Джон Сноу знае как да действа правилно. Той води чрез личен пример, което вдъхновява останалите да го следват, независимо колко рисковани са начинанията му. Днешните лидери определено могат да се поучат от него. Вместо да раздават заповеди, те трябва да работят с екипите си, да поемат инициативата и да дават достъпни съвети. Така ще направят подчинените си по-силно ангажирани с работата.

Четете още интересни новини в бизнес сайта ни Expert.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама