Писмо до нероденото ми бебе


Писмо до нероденото ми бебе
Снимка: iStock/Guliver

Мило бебе,

Остават още няколко месеца, докато се срещнем, но вече ти пиша писма. (Това може би е първият от милионите пъти, когато ще ти се напомня, че майка ти е писателка – сантиментална писателка. Предупредих те.) Започнах с писмата, защото непрекъснато мисля за теб и макар да те нося в себе си едва от няколко месеца, усещам, че имам толкова много да споделя с теб. Всичко е в малка тетрадка на нощното ми шкафче, която ще ти дам някой ден, като пораснеш. Има писмо за това как се запознах с баща ти, друго за деня, в който ти стана реалност, и още – за баба ти и дядо ти и други специални хора, които те обичат. Виждаш ли? Казах ти, че съм сантиментална писателка.

Във всички тези писма си се представям като майката, която искам да бъда. И макар това да е трудна задача и да не мога да планирам всичко, имам някои обещания към теб, които се заклевам да спазя.

Обещавам да започвам и завършвам дните ти с напомняне, че те обожавам. Вечер ще ти казвам "Обичам те", а сутрин ще те будя с нежен глас и усмивка, както моята майка правеше с мен. Може да ти изглежда дреболия, но повярвай ми – дава страхотно начало на деня, а когато станеш тийнейджър, ще си ми благодарен, че не дърпам рязко завесите и не ти крещя да ставаш.

Когато опитваш нови неща, обещавам да не показвам, че съм малко (или по-вероятно - много) уплашена. Дълбоко в себе си може да съм притеснена, разтревожена или направо ужасена от това, което може да ти се случи, ако не успееш, но няма да позволя страховете ми да те спрат. Ще ти кажа да опиташ, да го направиш, да вярваш в себе си. Обещавам да ти имам доверие.

Обещавам да ти организирам страхотни рождени дни. Независимо дали ставаш на 1 или на 35, обещавам ти балони и конфети, и торти, и партита-изненада. Понякога ще ти харесва, понякога ще ти се струва тъпо, но като погледнеш назад, ще знаеш, че си празнувал с хората, които най-много са те обичали.

Обещавам ти когато правиш дребни грешки, да не ти ги натяквам. А когато правиш големи грешки, да те оставям да си научиш урока, без да преставам да те обичам.

Обещавам да ти направя библиотека. Ще те науча да четеш и после ще споделя с теб всички истински и измислени истории, които са ме направили това, което съм. Ще бъда до теб, докато откриваш света на Хари Потър и ще ти купя всички книги на Роалд Дал. Ще ти дам колекцията си от романи, в които съм подчертавала цели пасажи – когато пораснеш достатъчно, за да ги разбереш. Обещавам ти живот, изпълнен с думи, книги, въображение и пространство за творчество.

Обещавам да бъда активна – да ти давам пример и да те вдъхновявам да се движиш. Ще има разходки след вечеря, тичане в неделя сутрин и ходене по плажа. Ще има много спорт. Футбол, плуване, голф, баскетбол, волейбол, танци – обещавам да ти позволя да опиташ всичко, което искаш, но и да се откажеш, когато спре да ти доставя удоволствие.

Обещавам ти да те обградя с всякакъв вид изкуство. Да споделя с теб любовта си към поп културата, филмите и музиката, Холивуд и Бродуей. Ще те водя по музеи и галерии и няма да възразявам, когато се превърнеш в заклет фен на нещо или някого. Ако обещаеш да не ми се смееш, дори ще ти покажа собственоръчно направения ми плакат на Джъстин Тимбърлейк от 2001.

Когато имаш лош ден, обещавам да те изслушам. Или да те оставя на спокойствие, от каквото имаш нужда. А когато си ми ядосан на мен, обещавам да се проявя разбиране и търпение. Или поне да се опитам.

Година след година, обещавам ти да ти осигурявам време с баща ти, само вие двамата. Ще подкрепям тази връзка и ще я насърчавам да бъде толкова специална, колкото и моята с баща ми. Заедно ще ходите на къмпинг, мачове и пътешествия и ще споделяте много вълнуващи моменти.

Обещавам да бъда честна с теб, дори когато е трудно, но обещавам и да те предпазвам. Когато се налага да разбереш нещо, ще ти го кажа, но ако ще ти навреди повече, отколкото да ти помогне, ще го запазя за себе си. Обещавам, че ще се опитам да правя разликата.

Обещавам да отбелязвам важните моменти, да правя снимки и албуми, да документирам големите крачки в живота ти. Ще те науча да цениш и малките неща и вечер ще те питам за какво си благодарен, така, както правеше моята майка. Ще ти дам перспектива, спокйствие и надежда.

Но най-вече, обещавам да ти покажа любовта във всичките й форми. Ще обичам теб и баща ти, и приятелите ни, и семействата ни. С думи и действия ще ти казвам и показвам, и ако само едно от моите обещания може да бъде изпълнено, нека бъде това. Ще усетиш толкова много любов, че да те изпълни и да те кара да се чувстваш в безопасност.

Нямам търпение да се срещнем.

Вече те обичам,

Мама

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама