Пет модни заведения в Белград, които не може да пропуснете


Пет модни заведения в Белград, които не може да пропуснете

Контрасти и парадокси да иска човек в Белград. След последните бомбардировки през 1999 година сръбската столица се надигна от пепелта и днес е модерен град, предлагащ много места за забавление на местните и на гостите. Белезите от ударите на НАТО не изчезват, а край тях никнат нови и все по-модерни места за забавление. iWoman.bg ви предлага пет места, които не може да пропуснете, ако попаднете в Белград:

1. Италиански ресторант Lorenzo&KaKalamBa - De se lepo jede

За този ресторант в Белград чужденците научават още в самолета. Рекламата му в списанието на сръбските авиолинии те грабва от пръв поглед и почва да чопли любопитството ти, докато в крайна сметка не те отведе на спокойната малка уличка в центъра на Белград. Това място със сигурност няма да направи с вас две неща - да ви остави безразлични и гладни. Обикновената входна врата с нищо не подготвя гостите за онова, което ги очаква вътре. Първоначалният шок от еклектиката е огромен. Статуи на полуголи жени, комбинирани с висящи с главата надолу овце и кози, които пасат по тавана, стъклен под, прозрачен на места, шокиращи конфликти между стилове от Флоренция до Пирот... Ако не се спънете в някой от безразборно пръснатите в антрето кабели, докато зяпате жадно в деколтето на порцелановата гърла в човешки ръст, ще преминете на следващото ниво. Салон, пълен с голи червени и бели задници. Не истински, разбира се. Това са част от местата, в които трябва да положите вашите... Иначе казано – столовете. Ако не пропаднете в някоя дупка и не се озовете в плато с мезета в кухнята, най-накрая стигате до масата, която сте си избрали, за да се насладите на безобразно добрите специалитети – италиански и сръбски. Менюто е богато, винената листа – двойно повече. Храната е с перфектен вкус. Въпреки нестандартния си вид, Lorenzo&KaKalamBa е предпочитан ресторант дори за делови обеди и вечери.

2. Ресторант "Река"

Едно от местата на брега на Дунав, в което може да се насладите на отлично приготвени рибени блюда. Местните твърдят, че този ресторант в прославения белградски квартал "Земун" е от малкото останали кътчета в града, които пазят славния дух от едно време. "Река" предлага музика на живо, доста "фънки" интериор и невероятно вкусна храна. Още с прекрачването на прага кръвта ти кипва и неусетно се впускаш в ритъма на музиката, изливаща се от дъното на заведението от дълбокия глас на певицата. Но! Не чакайте познатите етно ритми – говорим за як рок на сръбски банди или класически световноизвестни парчета, тук-там джаз за почивка, съчетан с... Едит Пиаф, например... Хитът в менюто са приготвените по специална рецепта гъби "кладница" и панираните маслини освен, разбира се, фантастичните рибени блюда.

3. Ресторант "Мала Фабрика Укуса"

Това е място за истински ценители на модерната храна! Малкият семеен ресторант се намира в едно от най-красивите места в старата част на Белград. Той е истинско убежище от забързания делови живот в града, в което може да се насладиш напълно на вкусните блюда. А те пазят сръбската традиция, но й придават изискан модерен нюанс. Който личи най-вече от начина, по който поднасят класическите вкусотии. Необичайни и нови техники в готварството събират възхищението на гостите. Готвачите в заведението са млади и смело импровизират в смесването на подправките и вкусовете. Менюто е разделено на две – традиция и въображение. Стари и много известни рецепти от сръбската кухня са претворени в нови модерни блюда, които не са за пропускане.

4. Ресторант "Шешир мой" на арт-улица "Скадарска"

Да попаднеш в Белград и да не посетиш някоя кафана е като да стигнеш до Рим и да не видиш папата. Безспорно добър избор за купон "по сръбски" е кафана Sesir Moj. Намира се на едно от най-популярните арт-места в Белград - живописната улица "Скадарска" или както е по-позната - Скадарлия. На това място домакините жонглират с всичките ти сетива. Предлагат истинска традиционна сръбска кухня. Артистичната атмосфера през деня на Скадарлия продължава с падането на нощта, но вече поддържана от циганските песни на музикантите и артистите, преоблечени като аристократи от 20-те години на миналия век и разказващи забавни ретро анекдоти между хитовете. "Шапката" на Скадарлия притежава куп награди за най-добър ресторант и място за забавления в Сърбия, затова задължително трябва да попадне в списъка със забележителности за посещение на всеки турист, попаднал в Белград. След обилното хапване на плескавици, ущипци, чварци и всякакъв друг вид месо на скара, задължителният десерт е „туфакия”. Печената ябълка, пълнена с орехи и мед и покрита с безобразно вкусен сметанов крем е перфектният завършек на вечерта.

5. Мексикански ресторант Cantina de Frida

На пристанището на река Сава в Белград има едно място, което събира жадните за нощен живот младежи в сръбската столица. Вдъхновява ги самата Фрида Кало. На името на легендарната мексиканска художничка е кръстено и заведението. Там приятели се събират да пеят, да танцуват, да се радват на живота... В комбинация с отличното меню от региона на Испания и Средиземноморието, вечерта става незабравима. Музика на живо от гостуващи популярни сръбски банди, качествени питиета и романтиката на реката отвъд улицата са гаранцията за отлично изкарване на нощта...

Автор: КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

КАК БЕЛГРАД ВЪЗКРЪСНА И НАПРАВИ ОТ СНАРЯДИТЕ КРЪСТОВЕ ЧЕТИ ТУК!

ОЩЕ ЗА СЪРБИЯ – ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ НА НАТО ДО ДУБАЙ НА БАЛКАНИТЕ – ТУК!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама