Oт детските караници има и полза


Oт детските караници има и полза
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако деца се карат за дистанционното, последното парче пица или достъпа до автомобила на баща си, ще са по-добре подготвени да се справят със стресови ситуации по-късно през живота си. Такива са резултатите от ново изследване, цитирани от ЮПИ.

Те навеждат на мисълта, че децата, изложени на интензивни семейни словесни конфликти, се справят по-добре със стреса, когато са в зряла възраст.

Учени от колежа Ролинс и университета на Пенсилвания стигнали до тези заключения, след като тествали хормоналния отговор на двойки, които току-що са спорили.

В рамките на поредица експерименти, при които от двойките било поискано да обсъждат конфликтна област, учените открили предсказуема позитивна взаимовръзка между интензивността на словесния обмен и увеличаването на нивата на кортизола. Хормонът кортизол се произвежда от организма в моменти на стрес. Тази взаимовръзка не е изненадваща.

Учените направили откритието, докато изследвали данните от интервюта с участниците. Оказало се, че у онези, които засвидетелствали значимо излагане на интензивни словесни конфликти в детството си, е по-вероятно нивата на кортизола да са по-малко увеличени. Разбира се, ползата от по-ниските нива на кортизола може да е незначителна в сравнение със свързаните с излагането на семейни конфликти негативни последствия, като например депресия, стрес и безпокойство.

Ръководителите на изследването Линдзи Алоя и Дениз Соломон обаче увериха, че получените резултати откриват нови перспективи за изследване на конфликтите. "Излагането на конфликт може да е от полза, понижавайки напрежението и допринасяйки за по-голяма близост във взаимоотношенията", отбеляза Алоя. Резултатите от изследването са публикувани в Human Communication Research.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама