5 въпроса, на които да си отговорите, преди да започнете нова връзка


5 въпроса, на които да си отговорите, преди да започнете нова връзка
Снимка: iStock/Guliver

Лятото свърши, и дойде есента. Не знам за вас, но аз очаквам с нетърпение по-хладното време. То позволява да се обличаме модерно на пластове и да се гушкаме с партньора си, без кожата ни да залепва за кожения диван.

Есента е страхотен сезон за връзка. Но връзката ще се провали, ако не сте в нея поради правилните причини – независимо от сезона. Ето защо съставих един списък с въпроси - ако не можете да отговорите на тях правилно, по-добре се въздържайте от срещи и вместо това си вземете пуловер, който да ви топли.

Такъв ли съм, какъвто искам да бъда?

Когато хората очакват, че някой друг ще ги направи по-добри, връзката се проваля. По-добре се фокусирайте върху това, вие самите да станете по-добри. Дори появата на някой специален да промени живота ви към добро, не можете да разчитате на това.

Партньорът не е решение на проблемите ви. Той е тук просто за да бъде с вас. И ако вие не сте човекът, който искате да сте, нещата няма да се получат.

Понякога е възможно да намериш себе си чрез някой друг. Но обратният вариант е по-често срещан, затова използвайте времето, когато нямате връзка, за да опознаете себе си.

Ето защо "причината не е в теб, а в мен” е толкова популярен израз при раздяла. Ние се втурваме във връзките, преди да сме намерили себе си и в крайна сметка всичко се проваля, защото осъзнаваме, че още не сме готови.

Не е нужно да извървим целия си път сами, но част от него – трябва. Бъдете сигурни, че сте този, който искате да бъдете, преди да имате връзка.

Ако партньорът ви е Единственият, но вие още не сте намерили себе си, връзката ще се разпадне. И ще боли.

Имам ли способността да накарам тази връзка да проработи?

Очите са по-гладни от стомаха. Ние си даваме предварително сметка, че ще ни е трудно, но когато наистина започне да става трудно, се предаваме. Разбира се, че искаме любов, партньор и сигурността на връзката. Но малко от нас имат вътрешните качества и куража да си го извоюват.

Единственият начин да разберете дали вие го имате, е да сте го правили и преди – изкуството да балансираш между индивидуалността и това да си отборен играч (отборът в случая е вашата връзка).

При неопитните любовници шансовете да се получи значително намаляват. Съжалявам да го кажа, но е така.

Докато не разберете компромисите и жертвите, които се налага да правите – и не ги правите с радост – няма да можете да изградите успешна връзка.

Обичам ли себе си, или разчитам на любовта на партньора си?

Хората имат естествена нужда да усещат любов и привързаност. Без тях сме незавършени, нещастни и неудовлетворени. Имаме нужда от любов, за да се чувстваме добри хора. Знам, че звучи елементарно, но не всички го усещат. И дори когато е така, все още искат потвърждение от околните. Искат да знаят, че и другите ги виждат като чудесните хора, които те самите вярват, че са.

Проблемът е, че някои от нас не вярват, че са добри. Те смятат че са лоши, повредени, деформирани (физически или душевно). Тези хора също имат нужда да бъдат обичани.

Но не можете да получите любов от другите, ако не сте се научили да обичате себе си – на първо място и преди всичко. Преди това няма как да откриете своята приказна любов. Невъзможно е.

Или ще се залепите за партньора си по нездравословен начин, или няма да вярвате, че някой може да ви обича, когато дори самите вие не можете. И това е много болезнено.

Дали съм в тази връзка поради правилните причини?

Някои от нас започват връзка, защото мислят, че така трябва. Други – от скука. Трети – защото имат нужда от секс и смятат, че връзката е най-здравословният начин да го получат.

Причините могат да са безброй, но само една е правилната – да знаете, че сте намерили точния човек. Не е нужно да сте 100% сигурни в избора си, но трябва да вярвате в шанса точно това да е човекът, когото търсите.

Връзките съществуват, за да направят живота ни по-добър, по-щастлив, по-пълноценен. Не само, за да изпитваме щастие, а и за да го споделим с някой друг.

Да решите да започнете връзка, за да превъзмогнете бившия си партньор – или по каквато и да е друга причина, освен да намерите истинската любов – е погрешно.

Дали партньорът ми е в тази връзка поради правилните причини?

Нещата могат да се провалят дори ако сте на правилното място в живота, с правилната нагласа и правилната причина за връзка. Тангото се танцува от двама, и дори вие да не сте с два леви крака, партньорът ви може да е.

Животът и любовта биха били много по-прости, ако в една връзка хората са на една и съща вълна. Това би ни спестило много сърдечна болка и сълзи. Но реалността е друга.

Без значение колко прекрасни и готови за ангажимент сте самите вие, нещата няма да проработят, ако партньорът ви не се чувства по същия начин. Може да обичате някого с цялото си сърце, но ако той не е готов, няма да проработи. И няма какво да направите.

В крайна сметка, понякога двама души, колкото и да се обичат, просто не могат да съхранят любовта. И вината не е във вас или вашия партньор. Просто така са раздадени картите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Съвети


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама