Любовните клишета, които нямат никакъв смисъл


Любовните клишета, които нямат никакъв смисъл
Снимка: iStock/Guliver

Свикнали сме да използваме много клишета, но те не винаги са верни. Особено когато става дума за любов и романтика. Използваме романтичните клишета, за да се почувстваме по-добре - може и да не са верни, но ни карат да се чувстваме по-малко самотни и по-способни да се справим със ситуацията. За съжаление, това понякога ни прави лоша услуга. Някои от най-популярните клишета за любовта не само са неточни, а направо са лишени от всякакъв смисъл. Може да ви накарат да се чувствате малко по-добре за момента – и стават за текстове на песни на Адел – но да вярвате, че са истина, няма да ви помогне да намерите любовта.

Ето шест любовни клишета, които нямат никакъв смисъл:

"Ако го обичаш, пусни го да си отиде."

Ако обичаш някого, не го захвърляй в пустошта, очаквайки да се върне при теб. В повечето случаи няма да го направи. Хората не са котенца. Не можеш просто да прекъснеш връзките с някого и да очакваш той да потропа на вратата ти посред нощ. Звучи много хубаво на теория, но в реалния живот такива романтични ситуации рядко се случват.

Затова ако обичаш някого, не го пускай да си отиде. Направи ли го, вероятно си е отишъл завинаги.

"Ако е истинско, просто ще знаеш.”

Разбираме какво се опитва да каже това клише, но то не е особено точно. "Ако е истинско, просто ще знаеш"... докато не се окаже, че не е било истинско, че всичко е било грешка и че просто си прекарала последните три години в токсична връзка.

Истината е, че няма как "просто да знаем" и от пръв поглед да разберем, че това е човекът за нас и истинската ни любов. Ако беше така, всички барове щяха да имат параклис за сватби в задната стая, за да ускорят процеса.

"Ще намериш любовта, когато спреш да я търсиш.”

Това няма абсолютно никакъв смисъл. Да спреш да търсиш? Моля? Ако си изпусна дистанционното зад дивана, последното нещо, което ще направя е да спра да го търся. В живота е същото – когато искаш нещо, трябва да го потърсиш. Дали ще са ключовете от колата или гадже – шансовете да го намерите, когато спрете да търсите, намаляват драстично.

Ако смяташ, че следващото ти гадже ще те намери, когато си престанала да търсиш и прекарваш вечерите си пред телевизора с кутия сладолед, жестоко се лъжеш. Качвай се обратно на коня и влизай обратно в играта.

"Любовта не изисква извинения."

Любовта не изисквала извинения... да, за дреболиите. Ако гаджето ти е изяло последното парче пица, например, може и да му се разминат извиненията. Но когато става дума за сериозни неща, разбира се, че си в правото си да изискваш извинения. Например ако ти изневери или направи някакъв друг голям гаф. Всъщност, любовта би трябвало да означава да се извиняваш непрекъснато, докато нещата не се оправят.

"Любовта е безплатна."

Още едно клише, което звучи добре на теория, но на практика издиша. Любовта била безплатна? Може би, ако просите по улицата, за да отидете с гаджето си на вечеря или се промъквате без билети в някое третокласно кино (може би с малко крадени пуканки).

В коя вселена любовта е безплатна? През 2015 година всичко струва пари. Сватбата струва пари, общото жилище струва пари, отглеждането на деца струва пари. На практика, любовта може да струва доста пари.

“Винаги искаш това, което нямаш.”

Естествено. Кой би искал нещо, което вече има? Да искаш, означава да имаш желание за нещо, което нямаш. Затова децата пишат писма на Дядо Коледа всяка година. И затова се разочароват, когато открият под елхата чифт чорапи – защото вече имат пълно чекмедже с чорапи. Просто и елементарно. И поредното безсмислено клише.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама