"Книга за лятото" - скътани истории за щастливи летни дни


"Книга за лятото" -  скътани истории за щастливи летни дни
Снимка: Софтпрес

"Земя навътре в морето" и "отдалечен остров" – това означава индианската дума, от която произхожда името на остров Нантъкет. Остров, град и област, това място е надарено с уникална красота. Боровинкови поля покриват заоблените хълмове, пясъчните дюни са царство на дивите рози, а вълните на океана се разбиват в скалисти брегове, приютили огромни къщи, пълни с история и тайни.

Именно статия за тези къщи във Vanity Fair вдъхновява Мишел Гейбъл за написването на третия ѝ роман, "Книга за лятото". "Много от тези имения принадлежат на семействата си от поколения, а днес са в опасност и всеки миг могат да се сринат в морето заради ерозията на почвата – разказва Мишел. – Докато четях, в ума ми се появи картина на дом, събрал в себе си деветдесет и девет години история и спомени, дом, който скоро ще изчезне завинаги."

Скоро този дом заживява в новия ръкопис на писателката.

"Книга за лятото" ни отвежда в Сконсет, най-източната част на историческия остров, който подобно на съседния Мартас Винярд е любимо място за почивка на богатите семейства от източната част на САЩ. Океанът, дивите рози по дюните и изумителната къща на върха на скалата – звучи като рецепта за съвършеното лято.

От деветдесет и девет години всяко лято "Клиф Хаус" отваря вратите си за семейство Йънг и техните приятели. Но този път Бес Кодман не идва тук, за да си почине и да се наслаждава на спокойствието и природните красоти. Ерозията руши брега и Бес трябва да вразуми упоритата си майка Сиси да напусне къщата, която е заплашена от срутване.

Но макар свлачищата да отнасят скалата, "Клиф Хаус" пази спомени. Сред многобройните вещи Бес открива избелялата "Книга за лятото", книга за семейни спомени и впечатления на гостите, чиито страници пазят истории от миналото. Първият спомен е записан от Сара - създателката на "Клиф Хаус", но най-много са текстовете от любимата баба на Бес – Руби. В "Книга за лятото" са скътани истории за щастливи летни дни и следи от сълзи за загубите през войната. А онова, което липсва, са късчетата от спомените на самата Бес.

Докато дъждът и вятърът отнемат брега метър по метър, Бес се бори да запази равновесие сред урагана и тайните на собствения си живот. "Клиф Хаус" е къща на жените, винаги е казвала Руби. В последния ден от последното лято тук наследниците й ще открият в тези думи неподозирана истина.

Вдъхновен от суровата красота на природата, "Книга за лятото" е роман за бурите и силата да устоим. Авторката на бестселъра "Парижкият апартамент" преплита историите на три жени, за да нарисува свят, в който болката и надеждата вървят ръка за ръка. Защото лятото винаги идва.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама