Как да използваме останалото червено вино


Как да използваме останалото червено вино
Снимка: iStock/Guliver

Червеното вино се характеризира със своите ползи за здравето, от намаляване на риска от инсулт и инфаркт до увеличаване на костната плътност и др. Но колко време е безопасно да се пие след отваряне? Максимум тридесет и шест часа, казва Дейвид ДеЛука, собственик на LA Wine в Лос Анджелис. Червеното вино обикновено започва да се окислява около 24 часа след отваряне. Какво да направим ако остане неизпито вино:

Сосове

Готвенето с червено вино може да повлияе на някои от ползите му, но изследване, публикувано в Journal of Cardiovascular Pharmacology през 2011 г., установява, че червеното вино все още може да отпусне кръвоносните съдове, когато се нагрее до 125 градуса.

Масло

Овкусеното масло е универсална основна храна в хладилника, която лесно може да се превърне в сос в тиган за минути, а остатъчното червено вино е ароматната добавка. Маслото от червено вино се съчетава особено добре с пържола.

Маринати

Киселинността на червеното вино помага за омекване на месото, като пържола и пиле, и го оставя крехко по време на готвене.

Греяно вино

Боровинките, канелата и карамфилът могат да превърнат остатъците от червено вино в Glühwein, типична немска напитка за студените зимни месеци и по-специално за Коледните празници.

Оцет

Комбинирайте три части червено вино с една част оцет и го оставете да отлежава в метален съд за три или четири седмици. Използвайте домашният оцет в салатни дресинги, маринати или за приготвяне на коктейли.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама