Ето кое е най-слънчевото място на Земята (ВИДЕО)


Ето кое е най-слънчевото място на Земята (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Според неотдавнашно проучване платото Алтиплано в пустинята Атакама в Южна Америка е най-слънчевото място на Земята. Това високопланинско плато, разположено в някои части на Чили, Боливия и Перу, има интензивност на слънчевата светлина, подобна на тази на Венера, което го прави изгаряща дестинация за слънчеви бани, съобщава "The Byte".

Вижте още: Методът за сбъдване на желания, който стана хит (СНИМКИ)

Сателитни данни сочат, че Алтиплано е най-слънчевото място на Земята. За да потвърдят това, през 2016 г. учените построиха атмосферна обсерватория в пустинята. Данните, събрани от тази обсерватория, регистрираха световен рекорд по слънчево греене: стряскащите 2177 вата на квадратен метър по време на лятното слънце през януари 2017 г. Целогодишната средна стойност беше измерена на 308 вата на квадратен метър, което е рекорд за света.

Вижте още: Веган инфлуенсър почина на 39 заради строгата си диета

Въпреки че пустинята Атакама не е толкова гореща, колкото Венера, интензивността на слънчевата светлина, която получава, е сравнима. Изследователите установяват, че интензивните периоди на слънчево облъчване се дължат отчасти на отражението от високопланински разкъсани облаци.

Изследователите предполагат, че платото Чайнантор в пустинята Атакама би било идеално място за тестване на безопасността и издръжливостта на бъдещи фотоволтаични електроцентрали, проектирани да издържат на екстремни колебания на слънчевата светлина.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама