6 факта за викторианските балове, които ще ви изумят


6 факта за викторианските балове, които ще ви изумят
Снимка: iStock

В предишните векове балът е бил популярна форма на забавление. В крайна сметка всички обичат да танцуват - от представители на висшето общество до обикновените хора. Подготовката за такова събитие е изисквала много усилия, както от домакините, така и от гостите. И тук не става дума само за украсата на балната зала и изпращането на покани. Ето колко трудно е било да се организира такава забава през 19 век.

8 ФАКТА ЗА ВИКТОРИАНСКАТА ЕПОХА, КОИТО ЩЕ ВИ УЧУДАТ

1. Помещението претърпявало мини ремонт

През викторианската епоха е имало много правила за това как да се държим и обличаме подходящо. Домакинът е трябвало да кани повече мъже, отколкото жени, а цялостният брой на гостите е трябвало да бъде правилно изчислено спрямо помещението. Подготовката е започвала с изнасяне на всички мебели. Стените трябвало да бъдат драпирани с плат, а стаята да бъде украсена с растения и цветя. Смятало се, че идеалният нюанс за декора е бледожълт. Понякога в къщата не е имало достатъчно столове, на които гостите могат да почиват между танците и в този случай те трябвало да бъдат наети.

2. Подът изисквал специално внимание

В британските къщи дървените подове обикновено били покрити с килим, но за бала те се отстранявали, а подовете се намазвали с пчелен восък. Трябвало обаче да се внимава с него, защото твърде много восък може да доведе до неприятни последици и да изцапа обувките.

3. Домакините трябвало да осигурят удобства

Освен балната зала, домакините трябвало да уредят отделни съблекални за мъже и жени. Именно тук гостите можели да оставят връхните си дрехи. Освен това, в дамската стая обикновено имало 2 камериерки, които шиели скъсани дрехи, коригирали женските прически и помагали с каквото могат. Разбира се, било необходимо да се избере и стая за по-деликатни нужди. През първата половина на 19 век не всички къщи са били снабдени с канализационна система, така че даденото помещение е било оборудвано с бурдалуси (камерни тенджери) и камериерка, която трябвало да помага на дамите да се справят с този процес, без да изцапат дрехите си. Е, повечето мъже се облекчавали зад завесите, зад паравани и във всеки възможен ъгъл.

4. Осветлението било скъпо удоволствие

Всички бални зали трябвало да бъдат добре осветени. Преди да бъде изобретено газовото осветление, хората използвали свещи от пчелен восък. Те били по-скъпи дори от храната и напитките, предназначени за събитието. Стотици свещи са били еквивалентни на няколко 25-ватови крушки. Ето защо свещниците били украсени с кристални висулки, а зад тях били поставени огледала. В противен случай балната зала щяла да е твърде тъмна.

5. Храната се е сервирала върху лед

Всички ястия били разделени на закуски и неща, които се сервират за вечеря. Първо са се предлагали сладкиши - вафли, шербет и бонбони. Вечерята се сервирала в отделна стая. На гостите са се предлагали месни хапки, желе, птиче месо, а понякога и супа. Цялата храна се е сервирала върху лед, за да не се развали в горещата зала.

6. Формалностите били задължителни

Всички домакини канили около 1/3 повече хора от необходимото, защото някои гости можело да откажат. Поканите били изпращани 3 седмици преди събитието. Всеки гост трябвало да даде своя отговор не по-късно от 3 дни след получаване на поканата. Било необходимо предварително да се изготви програмата на бала, която да изброява всички танци. Обикновено това се е правило под формата на брошура - от едната страна танците били номерирани, от другата имало номера и празни места, където гостите можели да запишат своите партньори.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама