22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади в София


22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади в София
Снимка: Vivacom

Двадесет и две са светлинните творби, които ще преобразят София в галерия под открито небе във вечерите от 9 до 12 май 2024 г. Видео и статичен 3D мапинг, светлинни инсталации, имерсивни преживявания и лазерно шоу, ще озарят редица от любимите столични сгради и паркове. Над 20 артисти от цял свят ще представят своето изкуство в своеобразния 4,5-километров маршрут на събитието. Тази година, организаторите обособяват нова фестивална зона - Южен парк 2. Локациите ще бъдат достъпни напълно безплатно, а светлините ще бъдат включени между 21:00 и 00:00 ч. във всяка от четирите вечери.

Девет видео и три статични проекции върху сгради, имерсивно преживяване, лазерно шоу и ателие за рисуване със светлина, ще очакват посетителите на събитието. С цел жителите и гостите на града да се насладят максимално на арт фестивала, Столичната община ще обособи пешеходни зони и по-голяма честота на линиите на градския транспорт.

Повече за LUNAR 2024

В началото на 4,5-километровия маршрут на фестивала, два видео 3D мапинг спектакъла ще посрещнат публиката. Те ще бъдат проектирани върху фасадата на хотел Hyatt Regency Sofia. Сюрреалистичната творба “Пътешественик”, на полския артист Ари Дикиер, ще пресъздаде ода за красотата на пътешествието, което е всеки един ден, призовавайки ни да се наслаждаваме на настоящия момент. Минути по-късно, феерична провокация ще превърне сградата в палитра от усещания, които ще разкрият различни нюанси на женствеността.

Само на метри от там, върху красивата сграда на Национална галерия/ Квадрат 500, основните природни елементи ще се срещнат, за да предадат важни послания за неизчерпаемия потенциал на слънчевата енергия.

Светът на приказките ще намери своя нов дом за четири вечери. Той ще бъде великолепната фасада в стил на ренесансов дворец, на Българската академия на науките, която е част от програмата на събитието за първи път.

Тази година, публиката ще може да се “потопи” в 360-градусово имерсивно преживяване, което ще я пренесе в най-горещите точки на планетата. То ще бъде разположено в Княжеската градина и ще бъде излъчвано в повторяемост през 30 минути.

Поемайки по бул. “Цар Освободител”, светлинният маршрут ще достигне до Националната галерия/ Двореца. Неговата фасада ще прикани зрителите да се отправят на пътешествие из сложния пейзаж на избора, където всеки прекрачен праг е стъпка в неизвестното, но и неповторима възможност.

Визуални артисти от пет държави ще оставят своя собствена следа върху намиращата се в непосредствена близост фасада на Държавна агенция “Архиви” - сградата-пазител на едни от най-интересните документи и факти в българската история.

Следващата спирка ще бъде столичното Ларго, в което публиката ще има възможност да се отдаде на съзерцание на холограмната светлинна инсталация CyberFlo.

На крачки от пл. “Независимост”, зрителите ще достигнат и до една от кулминациите на фестивала тази година - великолепната сграда в стил сецесион на Регионалния исторически музей - София. На нея, творчески сили ще премерят седемте финалисти във второто издание на международния конкурс за видео мапинг, който тази година се провежда на тема “Митове и легенди”. В него взеха участие артисти от 18 държави, а тримата победители ще бъдат обявени в последната фестивална вечер.

Зашеметяващо визуално пътешествие ще очаква всички посетители, поели към Градската градина, където красивата сграда на ул. “Княз Александър I” №4, ще бъде преобразена за втори път. И тази година, в самия парк, всички желаещи ще бъдат предизвикани да развихрят своето въображение, като се включат в ателие „Рисуване със светлина“ (на 10 и 12 май). Водещите ще изрисуват със светлина в пространството хрумванията на участниците, а зрителите ще получат своите уникални творби на мобилния си телефон.

Една от любимите локации от миналата година - пл. “Славейков”, отново ще бъде част от събитието. Там, публиката ще бъде предизвикана да “натисне бутона” на видео мапинг шоу, в което зрителите ще открият неподозиран забавен свят и ще продължат своята фестивална обиколка, тананикайки си песента от шоуто.

Самият паметник на Петко и Пенчо Славейкови ще оживее, за да ни припомни трогателната връзка между двамата поети, закалена от кръвта и идеалите.

Фокус върху трайното облагородяване на градските пространства ще постави постоянната светлинна инсталация “Във вихъра на града”, която жителите и гостите на града отново ще могат да посетят. Творбата, намираща се в подлеза между бул. “Васил Левски” и ул. “Георги С. Раковски”, беше създадена в рамките на предходния Фестивал от студенти от Националната художествена академия, след доброволческа акция по почистване на пространството.

Разходката из превърнатата в галерия на открито София, ще отведе публиката и до новата фестивална локация - Южен парк 2. Там, цели осем творби ще очакват всички посетители. Първата от тях ще обхване задната фасада на Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство. Повърхността на сградата ще се превърне в първата по рода си интерактивна 3D мапинг проекция, която ще прикани посетителите да споделят своите послания върху нея. Събраните послания под мотото Touch-scapes ще послужат за вдъхновение на компютърно генерирани произведения в реално време. Творбата ще предаде важното послание за човешката нужда от докосване, което може да бъде дори само с думи, но да отекне в сърцата на всички и най-вече - на незрящите, чиито възприятия за живота зависят най-много от него.

Изненадите в парка продължават с интерактивната светлинна инсталация, носеща името “имПУЛС” и в която ритъмът на сърцето “ще оживее”, благодарение на колективните усилия на публиката. Интерактивната светлинна инсталация ще прикани 15 зрители да обединят усилия, за да активират цялостното светлинно и звуково преживяване.

Вдъхновяващ спектакъл, разположен върху майсторски изработена дървена арка на шведския артист Филип Якобсон, ще бъде следващото произведение от арт маршрута. Тя напомня за човешката взаимосвързаност с природата и ще предизвика публиката да запечата своите незабравими вечерни моменти.

Пълната програма можете да намерите на: lunarlights.eu/program.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама