Ето коя е Световната столица на книгата за 2024 (СНИМКА)


Ето коя е Световната столица на книгата за 2024 (СНИМКА)
Снимка: iStock

Изследвания показват, че ако човек поддържа ума си във форма, това може да забави и предотврати болестта на Алцхаймер и други форми на деменция. Активният мозък по-трудно губи сила. Ето защо четенето е толкова важно, особено в смутни времена като сегашните. 

Коя е Столица на книгата за 2024?

В Страсбург се състоя церемония, която отбеляза домакинството на града за Световна столица на книгата за 2024 г. на ЮНЕСКО , предаде АФП. За пръв път френски град става Световна столица на книгата. церемонията с участието на писатели, художници и артисти даде начало на събитията, които ще бележат града през цялата година.

„В продължение на една година Страсбург ще празнува книгите и ще насърчава достъпа до четенето във всичките му форми“, каза кметицата на френския град Жан Барсегян на церемонията.

Вижте още: Как да изчислите вашия нумерологичен житейски път

„Във времена, когато на нашия континент бушува война, когато нетолерантността и страхът се настаняват в съзнанието на хората, книгите са най-ценният съюзник. На писателите казвам: Имаме нужда от вас“, добави тя.

На подиума се качиха редица автори, сред които Лидия Жорже от Португалия, френско-алжирският автор Камел Дауд, Андрей Курков от Украйна.

Световна столица на книгата се определя всяка година от 2001 г. насам от ЮНЕСКО с цел популяризиране на книгите и четенето. След Страсбург, през 2025 г. домакин на събитието ще бъде бразилският град Рио де Жанейро.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Книги


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама