"Ех, магесническа му работа" - български фентъзи мотиви с хумор и щипка магия


"Ех, магесническа му работа" - български фентъзи мотиви с хумор и щипка магия
Снимка: изд. Сиела

"Ех, магесническа му работа" от юрист по професия, но писател по призвание Калоян Захариев или един от романите, превърнали се в еталон за родната фентъзи сцена, се появява за първи път на хартия, за да стигне до още повече читатели. Пригответе се за пъстра амалгама от разгледани от нов ъгъл класически фентъзи прийоми, оригинални сюжетни хрумки и неподправено чувство за хумор, на което и най-капризните читатели трудно биха устояли.

Повече за книгата

Защото имало едно време… "красивата и чудна Долна земя", в която малцина искат да попаднат.

В този свят на змейове, демони, вещици, жестоки владетели и обикновени ханджии има ясни правила и сюжетни линии. Юнаците побеждават злите магьосници, демоните живеят в Пъклото и т.н. Само че Лазар – средно амбициозен некромант – няма никакво намерение да ги следва. Без значение какво е мнението на крайно ентусиазирания му нов слуга Григор, който е изпратен от агенцията по временна заетост и взима тая работа с черната магия, поробването на човечеството и лудешкия смях твърде на сериозно.

Като цяло Лазар няма никакво намерение да завладява света. И без това над главата му висят срокове за доставка на зомбита, съживяването на един плодовит овен и студентски заем от Университета за най-черна черна магия. Изобщо спокойният живот е лукс, за който младият некромант само може да мечтае. Защото съдбата си има други планове.

Една нощ слуга и господар, и двамата солидно почерпени и нищо неподозиращи, се оказват на неправилната пътека. И се сблъскват с неколцина свирепи асасини от Клана на убийците. И с едно крайно сладурско бебе с искрящо зелени очи, чиято смърт някой отчаяно желае.

Пред Лазар и Григор се е простряло крайно нежелано грандиозно приключение, осеяно с премного опитни убийци, разни маниаци, бивши състуденти с грандомански планове за отмъщение, много заклинания и шеметни битки, приличен брой счупени глави и едно-две разгневени божества, ей тъй, за цвят.

И всичкото това с една цел – да разберат какво, по дяволите, всъщност се случва. Но така и така този некромант е готов да изчака със завладяването на света…

Смело, ярко и характерно в стила си, писането на Калоян Захариев ще разгърне пред очите на читателя картата на един дяволски опасен, но и забавен свят, в който нищо човешко, но и нищо демонично не е невъзможно.

В духа на някои от най-добрите образци на жанра, забавно като творба на непрежалимия сър Тери Пратчет и оригинално само по себе си, "Ех, магесническа му работа" със сигурност ще е едно от най-забавните фентъзита, които сте чели някога.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама