Защо да използваме брашно от спелта


Защо да използваме брашно от спелта
Снимка: iStock/Guliver

Има няколко страхотни причини, поради които да замените бялото брашно с такова от спелта:

За разлика от днешната пшеница, спелтата съдържа 2 пъти повече белтъчини и цинк.

Съдържа голямо количество полезни хранителни вещества като витамин Е, желязо, витамин А, витамин В1, витамин В2, ниацин, магнезий, фосфор и калций.

През XX век спелтата е заменена от обикновеното жито, защото добивите от него могат да се увеличават с торене и генни модификации.

Не подлежи на наторяване, не поглъща тежки метали, дори и в по-замърсени райони и почви.

Има балансирано количество глутен. Въпреки че съдържа глутен, много хора, които имат непоносимост към обикновената пшеница, твърдят, че се чувстват добре със спелтата. Може би това се дължи на факта, че глутенът в спелтата се различава от този в обикновената пшеница.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама