Какво става с тялото ни, ако заспиваме в 22 часа


Какво става с тялото ни, ако заспиваме в 22 часа
Снимка: iStock/Guliver

Ранното заспиване крие редица ползи и много хора, сред които по-възрастните ни роднини, го практикуват. Ако ви се отдаде редовно да заспивате в 22 часа, е много вероятно да достигнете до изводите, които редица учени са установили.

1. Възползваме се максимално от качествен сън

Когато си лягаме рано, извличаме максимума от ползите на съня. Може да не знаете, но денонощието ни е подвластно на циркадния ни ритъм (биологичния ни часовник) и сънят може да е много по-спокоен и качествен между 22 часа и 2 часа. Това е най-доброто решение за качествена почивка. Ранното заспиване има още една важна полза – помага ни да се спасим от негативните мисли, които обикновено ни нападат късно през нощта и да ни държат будни часове наред.

2. Тялото ни е във форма

Когато се намираме във фазата на дълбок сън, тялото ни се лекува, като произвежда хормони за растеж и възстановяване. Тази решаваща дейност гарантира да сме в най-добрата форма за следващия ден. За да започне отделянето на хормона на растежа, сънят трябва да е дълбок, като първият пик в пулсово секретираните "порции" HGH е към 1 часа през нощта, което означава, че за да хванем "първия влак" на растежния хормон, следва да легнем преди 23 часа.

БЕЗОБИДНИТЕ НАВИЦИ, КОИТО ЗАСТРАШАВАТ ЗДРАВЕТО НИ

3. Нивото на стрес пада

Недоспиването е изключително вредно. Прави ни изнервени, уморени, разсеяни. Значително се повишават нивата на хормона на стреса кортизол в тялото, което ни кара да се чувстваме тревожни и определено се отразява негативно на здравето ни. По-ранното заспиване, което обхваща и по-дългите периоди на дълбок сън, може да контролира нивата на кортизол. Това от своя страна ни осигурява чувство на презареждане и бодрост през деня.

4. Намалява се рискът от болести

Според проучванията хората, които заспиват по-рано, са по-здрави в сравнение с тези, които работят нощни смени или са "нощни птици". Най-честите заболявания на вечно недоспиващите си са диабет тип 2, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане. Имунната система като цяло спада и за това сме по-склонни да се разболеем.

5. Спомага за по-добър контрол на емоциите

Когато сме се наспали, умеем по-добре да владеем собствените си емоции, но и също така ни помага и да разбираме емоциите на другите. Хората, които спят достатъчно, обикновено са по-щастливи.

6. Контрол и поддържане на здравословно тегло

Малко хора знаят, че здравият сън е буквално мързелив фитнес. А за тези, които и не спортуват, може да е просто панацея на излишните килограми. Без промяна на други навици през деня за 1 година редовният сън между 22:00 и 8:00 в рамките на 8 часа може да способства за регулиране на теглото с до 2-3 килограма.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама