Какво представлява и как действа метаболитната диета


Какво представлява и как действа метаболитната диета
Снимка: iStock/Guliver

В света съществуват стотици диети и всички, които желаят да се сбогуват с излишните килограми, имат много възможности за избор. Не всички методи за отслабване обаче са полезни за вашето здраве. Даян Крес, сертифициран диетолог от САЩ, е разработила нова хранителна система, описана в книгата й „Чудото на метаболизма”. Затова днес ще обърнем внимание на предимствата и недостатъците на тази диета.

Даян Крес е работила с много пациенти, помагайки им да се преборят със затлъстяването и да лекуват диабет тип II. Книгата се основава на личния й опит, научни открития и медицински факти.

Какво представлява метаболитната диета?

Когато са на диета, хората често се сблъскват с т.нар. „плато” ефект – тялото спира да реагира на лишенията или стимулите и сякаш работи срещу нас. Целта на метаболитната диета е да се нулират определени органи като панкреаса и черния дроб. След това те ще започнат да работят по нов начин, което дори ще извади метаболизма ни от „летаргията” на затлъстяването и ще го рестартира.

ПИЕНЕТО НА ВОДА СУТРИН ПРАВИ ЧУДЕСА С ТЯЛОТО

В книгата си „Чудото на метаболизма“ Даян Крес разграничава 2 основни типа метаболизъм. Редовният (метаболизъм А) е този, с който са възнаградени слабите и редовно спортуващи хора. „Мързеливият” (метаболизъм В) е този, който имат хората с наднормено тегло. Тяхното тяло не е в състояние правилно да изхвърля глюкозата и в резултат на това мастните клетки натрупват мазнина с повишена интензивност - това са признаците на метаболитен синдром.

Изглежда, че намаляването на калориите трябва да доведе до намаляване на теглото, но това не е вярно. Метаболизмът ни зависи от хормона инсулин. Той е отговорен за намаляването на концентрацията на глюкоза в кръвта. Прекомерното количество инсулин ни кара да ядем повече захар, а освен това извежда гликоген от черния дроб, което отново води до повишаване на глюкозата и мастните клетки започват да „складират”. Образува се порочен кръг: ядем повече, за да повишим нивото на инсулин, което води до още по-голямо желание за ядене. Нещо, което напълно се припокрива с поговорката „апетитът идва с яденето.” В същото време, ако се откажем от консумацията на глюкоза, тогава излишъкът от неизползван инсулин причинява силно чувство на глад.

Как работи?

Метаболитната диета е предназначена да рестартира неправилно функциониращия метаболитен механизъм чрез специален подход към храненето. Режимът включва 3 основни етапа, всеки от които има свой специфичен режим.

1. Първият етап е най-трудният

Той трябва да накара панкреаса да спре да произвежда огромно количество инсулин. Всъщност това е диета с ниско съдържание на въглехидрати. Този етап е разделен на 8 седмици. Всеки ден трябва да консумирате не повече от 25гр въглехидрати, а Крес препоръчва да ги разделите на 5 равни части: 5гр въглехидрати с всяко хранене. Авторът подчертава, че се противопоставя на дългосрочните диети с ниско съдържание на въглехидрати, но краткосрочният кето режим е единственият немедицински начин за нормализиране на процесите на производство на инсулин. Крес признава, че ще се чувствате уморени, раздразнени и гладни през първите 3 дни от диетата, не е изключено да почувствате слабост и световъртеж.

ИСКАТЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ? ЯЖТЕ АВОКАДО

2. През втория етап е истинското отслабване

На този етап ще отслабнете, затова той трябва да продължи толкова дълго, колкото ви е необходимо, за да можете да се отървете от излишните килограми. Основните правила са: ако не консумирате повече от 60гр въглехидрати на ден, трябва да разделите това количество на 11-20гр на хранене. Само така вашият отпочинал панкреас бавно ще започне да работи по нов и правилен начин.

3. Третият етап е до живот

Третият етап трябва да се спазва до края на живота ви, но правилата му не са толкова строги. За да поддържате теглото на желаното ниво, трябва да се придържате към следните основни правила за хранене. На първо място - изчисляване броя на калориите, необходими за поддържане на желаното от вас тегло. Тук няма нищо забранено за хапване, просто се следват логични връзки – ще изядете една топка сладолед, а не три. Ако на обяд сте изяли парче торта, то тогава за вечеря е редно да се „реванширате” със салата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама