Яжте тази храна всеки ден, за да се предпазите от диабет


Яжте тази храна всеки ден, за да се предпазите от диабет
Снимка: iStock

Докато някои храни могат да бъдат отключващ фактор за диабет тип 2, други могат да бъдат ключът към предотвратяването на това заболяване.

Диетологът Василиса Пономарева назова храната, която може да изиграе решаваща роля за предотвратяване на диабет, както и за намаляване на скоковете на кръвната захар след хранене.

Храната, която предпазва от диабет 

„Киноата намалява скоковете на кръвната захар след хранене. Тя е с изключително висока хранителна стойност. Съдържа витамини B, E и C, както и минерали, фибри и протеини", споделя лекарят.

„Учените стигат до извода, че при хората, които ядат киноа, скокът на кръвната захар е по-нисък, отколкото при останалите. Това е много важно, защото тези пикове на кръвната захар след хранене са определящ фактор за прогресирането на диабет тип 2“, обяснява диетологът.

Освен че има положителен ефект върху нивата на кръвната захар, киноата може да бъде полезна и за контролиране на високия холестерол.

"Тя съдържа високи нива на ненаситени мазнини, антиоксиданти и полифеноли с ясни ползи за сърдечно-съдовата система", допълва още д-р Пономарева.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама