Ето защо сланината и свинската мас всъщност са полезни


Ето защо сланината и свинската мас всъщност са полезни
Снимка: iStock

Всички мазнини са много калорични и със сигурност ако често се облажваме, скоро ще се сдобием с излишни килограми. Истината обаче е, че множество изследвания доказват, че няма никаква връзка между консумацията на така наречените „наситени мазнини” и сърдечно съдовите заболявания. Напротив! Има много ползи от тези несправедливо „хулени” продукти. Ето и някои от тях:

Витамин F

Малко известен, но с изключителни качества, мастно-разворимият витаним F (от английски “fat”) е съставен от мастните киселини – линолова, линоленова и архидонова. Освен безбройните ползи за здравето и красотата, които ни дава, той ни предпазва от и натрупването на лош холестерол и подпомага имунната система.

Витамин D

Известен факт е, че витамин D се синтезира в човешкото тяло чрез излагане на слънчева светлина. Е, през зимата надали слънчевите бани биха били добра идея. За щастие, свинската мас е вторият най-богат източник на този безценен витамин. Освен, че влиза в състава на зъбите и костите, той подпомага организма в борбата с инфекциите, от което безспорно всички имаме нужда през грипния сезон.

Витамин В

Сланината е добър източник и на витамини от група B – енергия, имунитет, тонус... Дори не можем да изброим всички ползи от него.

Стабилни при висока температура

Наситените мастни киселини, които са 40% от състава на свинската мас, са устойчиви при термична обработка. Това, както и неутралният вкус, прави маста много по-подходяща за готвене от повечето растителни масла.

И все пак, след всички изброени ползи е хубаво да знаем, че максималния дневен прием на сланина или свинска мас не бива да надвишава 30-40 грама и колкото и да е съблазнително да се поглезим в студените зимни вечери, не бива да прекаляваме.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама