Единственият новогодишен „детокс”, от който имате нужда


Единственият новогодишен „детокс”, от който имате нужда
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте прекалили по време на празничния сезон и се изкушавате да се „детоксикирате“ или „прочистите“ с един от популярните режими, имаме съвет - не го правете. Повечето от тези така наречени програми - течна диета, елиминационна диета, прочистване със сокове, лечебен глад - не само няма да ви помогнат, но могат да ви дехидратират и да причинят други вреди. Основният проблем с детоксикациите е, че те обещават нулиране, но просто заменят една поредица от лоши ефекти за друга. Получава се порочен кръг, в който след това ще трябва да се детоксикирате от детоксикацията. Затова ви предлагаме да започнете новата си година, опитвайки по-малки, устойчиви, прости промени.

1. Нулирайте графика си за сън

Ако сте яли, пили и сте стояли до късно през празничния сезон, има вероятност и да сте спестили от съня си. Това е добро място да започнете да рестартирате. Добре е да се измъкнете малко от обичайната си рутина, но ако сте прекарали 2-3 седмици извън нея, е трудно да се върнете. Лишаването от сън може да притъпи хормоните на ситост, което ви прави по-склонни да преяждате и повишава кортизола.

2. Закусвайте

Изследванията показват, че хората, които закусват добре, ядат по-малко калории през целия ден. Какво е „добра“ закуска? Ами всичко с хранителна стойност, което ядете или пиете. Не е задължително да е омлет. Номерът е да има две групи храни, като протеинът е една от тях. Парче сирене и круша са добри варианти, както и фъстъченото масло върху пълнозърнест тост.

3. Запознайте се с повече пълноценни храни

Това означава да си набавяте хранителни вещества от реални хранителни източници. По-конкретно, яжте поне препоръчителните пет порции плодове и зеленчуци дневно, повишете общите фибри, набавете се постен протеин чрез растителни източници, намалете добавената захар и увеличете храните, които помагат за поддържането на черния дроб (като цвекло , кръстоцветни зеленчуци, лимон и авокадо).

ПЕТЪР ДЪНОВ: ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ВОДЯТ НАЧАЛОТО СИ ОТ ПРЕСИЩАНЕТО

4. Практикувайте медитация

Не разбирайте медитацията в онзи смисъл на думата, когато трябва да отделите 30 минути по изгрев слънце, мъчейки се да се отпуснете, но без да заспите. Можете да го правите, докато шофирате, работите, миете чиниите, храните се. Редовната медитационна практика може да ви помогне да започнете годината си по изключително тих начин. Започнете с най-важното – оставяне на телефона и успокояване на ума.

3 РИТУАЛА, С КОИТО ЩЕ СЕ РАЗДЕЛИТЕ С МИНАЛОТО

5. Поддържайте социални връзки

Само защото празниците и техните безмилостни социални възможности отминаха, не бъдете отшелник. Наистина е важно да поддържате социални връзки, защото те ни помагат да живеем по-дълго и по-здравословно. Но просто направете това, което ви е удобно, без да излизате твърде много от зоната си на комфорт.

6. Почистeте дома си

По-конкретно вашата хранителна среда, която може да е осеяна с празнични бисквитки, останки от джинджифилови къщи и шоколадови яйца.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама