Защо да спрем да използваме гъба под душа


Защо да спрем да използваме гъба под душа
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако ползвате гъба, докато сте под душа, може би е време да преосмислите къпането си. Причината за това е, че гъбите са перфектният дом за всякакви бактерии.

"Гъбите са хигиенични отначало", казва Естер Ангърт, професор по микробиология. "Въпросът е в това как се поддържат - това е нещото, което влияе най-силно върху тяхното дълголетие."

Гъбата събира мъртва кожа от тялото ви, чиито клетки "се вмъкват в процепите на гъбата“, обяснява тя. Когато се изкъпете, най-вероятно оставяте гъбата в банята до следващата употреба. Това е моментът, когато бактериите започват да се развиват и разпространяват. "Атмосферата в банята е приятна за тях- влажно е, няма много въздух- мястото е страхотно за бактериите". Бактериите се хранят с всякаква органична материя - например клетките на мъртвата кожа, които са останали в гъбата.

Всеки път, когато гъбата се намокри и не се изсуши, както трябва, организмите по нея растат все повече. Така вие разпространявате бактериите, които сте отмили от тялото си миналия път. "Гъбата разнася вчерашната мръсотия по тялото ви.“

В най-лошия случай бактериите могат да доведат до доста страшни неща, например стафилококи. Докато кожата ви е изключително издръжлива, всички пори и отворени рани или белези са застрашени от бактериите.

Ако пък сте привързани към гъбата си и смятате, че не можете да се къпете без нея, може да предприемете тези стъпки, с помощта на които да намалите риска от инфекции:

- Оставете я да изсъхне. Изнесете гъбата от влажната атмосфера в банята. Дръжте я на място, където има повече въздух - най-добре е да я измиете със сапун и да я изплакнете веднага след къпане и да я прострете.

- Сменете я. "Ако забележите промяна в цвета или в миризмата, е време да си вземете нова гъба", съветват експерти.

- Сложете я в микровълновата. Не, това не е шега - ако гъбата ви е от синтетична материя, я сложете в микровълновата за 20 секунди, докато още е влажна.

- Използвайте белина. Това е един от най-ефикасните начини да се отървете от бактериите.

Въпреки тези мерки сериозно се замислете дали рискът си струва. Грижата за кожата трябва да е нежна, а не груба. Хората често прекаляват с търкането и по този начин отстраняват от кожата си здравословни хидратиращи масла, които ни предпазват от сърбеж, суха кожа и напукване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама