Защо е важно да имаме хубава стойка


Защо е важно да имаме хубава стойка
Снимка: Thinkstock/Guliver

Отпуснатата стойка предразполага към депресия, чувство на гняв и дори влошава либидото, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на новозеландски учени.

Изправеният гръб подобрява настроението и повишава самооценката. Затова е добре човек да не седи отпуснат край бюрото по цял ден, а поне да изправи гърба си и да става дори за секунди на всеки половин час. Лошата стойка притиска коремните органи, влошава доставянето на кислород и хранителни вещества. Това пречи на храносмилането, води до летаргия и отпуснатост, предизвиква лошо дишане.

При лошо дишане тялото се чувства като под атака и стресът се увеличава. Така намалява енергията, сънят се влошава. По-малкото енергия означава, че не ни остават никакви сили за активност между чаршафите, ако въобще това ни дойде на ум в края на деня.

При добра стойка се поддържат естествените извивки на тялото. Тя е важна и в седнало, изправено или легнало положение, защото предотвратява болките в гърба и врата.

Стойката може да се подобри, като човек сяда до дъното на стола и след това изправи гърба си. При стоене прав тежестта трябва да се разпределя равномерно върху двата крака, гърбът да се държи прав, коленете отпуснати а ханшът стегнат. Коремът трябва да се прибере максимално, а след това да се отпусне наполовина, така че мускулите да се усещат.

Източник: БТА

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама