За да сме здрави и щастливи и след 40-те


За да сме здрави и щастливи и след 40-те
Снимка: Thinkstock/Guliver

Когато човешкият организъм премине 40-те години, той има нужда от някои промени в режима, за да продължи да се чувства в кондиция. Над всичко обаче излиза чувството за мярка във всичко, което правите.

Обикновено тялото е най-добрият показател за настъпилите в него промени. То само подсказва кое е подходящо и кое не.

Като начало, помислете за смяна на режима на физическо натоварване, но се консултирайте с лекар преди да започнете нова програма. Упражнявайте се повече, но с по-малки натоварвания.

При жените поради настъпване на менопаузата може да се увеличи в по-голяма степен загубата на мускулна и костна маса. За да се предотврати остеопорозата и намали рискът от счупвания е необходимо да се увеличи времето за аеробика и силови упражнения до половин час 3 пъти седмично.

Не забравяйте за разтяженията. Те могат да станат причина за различни травми и счупвания, които на тази възраст са по-сериозни и се нуждаят от повече време за лечение. Много полезни са заниманията с йога.

Не се напрягайте по време на физическите упражнения. Вместо да напрягате мускулите и гърба, бягайки по асфалтовите алеи или в парка, по-добре си намерете по-безопасни занимания. Например, разхождайки се с бърза крачка не по-малко от 3 часа седмично, вие ще можете не само да изгаряте мазнините, но и да тренирате сърдечния мускул. Това се равнява на половин час седмични занимания по аеробика.

Хранете се по-често, но по малко. С възрастта на организма му е все по-трудно да преработва големите обеми калории и хранителни вещества, погълнати наведнъж. Стремете се да изяждате 1/2 порция от своя обяд, а другата половина запазете до момента, когато отново огладнеете.

Откажете се от изкуствените подсладители и добавките в сладките, сладоледа и газираните напитки. Те са вкусни, но не могат да се сравнят с ябълките, боровинките или броколите, които намаляват риска от възникването на ракови, сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет.

Заменете храните, съдържащи мазнини, със соя и соеви продукти. Соята е полезна за костната система, тъй като съдържа много калций, а също така облекчава редица симптоми в периода на менопауза, например приливите и потенето. Тя притежава и способността да намалява риска от възникването на сърдечно-съдови заболявания и ракови образувания. Ако консумирате повече соеви продукти, ще намалите употребяваното количество месо, а това означава, че във вашия организъм ще постъпват по-малко наситени мазнини, които повишават нивото на холестерола в кръвта. По този начин 2 пъти намалявате и риска от възникването на инсулт и инфаркт.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама