Вегетарианската диета вместо лекарства при диабет


Вегетарианската диета вместо лекарства при  диабет
Снимка: Thinkstock/Guliver

Милиони хора, засегнати от диабет, трябва да се подложат на вегетарианска диета, за да обърнат в обратна посока развитието на заболяването си, сочат резултатите от изследване, цитирани от в. "Дейли експрес".

Здравословната, базирана върху зеленчуци диета подобрява нивата на кръвната захар и може потенциално дори да излекува пациентите от заболяването.

Резултатите от предишни проучвания показаха, че вегетарианската диета има значим благотворен ефект за лечение на диабет тип 2 и подобрява инсулиновата чувствителност.

"Нито едно лекарство не осигурява подобно облекчение на диабетиците - заяви ръководителят на изследването д-р Нийл Барнард от Медицинския институт към университета "Джордж Вашингтон" в САЩ. - Възможно е развитието на диабета да бъде обърнато в обратна посока, да се подобри нивото на кръвната захар, да се понижат телесното тегло, кръвното налягане и нивата на холестерола. Резултатите показват, че това е възможно не с помощта на ново вълшебно хапче, а чрез промени в начина на хранене."

Изследователи от САЩ и Япония под ръководството на д-р Барнард установили, че базираният върху зеленчуци хранителен режим значително подобрява контрола на диабета.

"Вегетарианската диета, включително веганската, е с благотворен ефект за сърдечносъдовата система, кръвното налягане, телесното тегло и липидите в кръвната плазма", поясниха изследователите.

Вегетарианската диета, свързана с прием на малко калории и с високо съдържание на фибри, намалява темповете, с които глюкозата се абсорбира в кръвоносната система.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама