Теди Духовникова на инвалидна количка за 24 часа


Теди Духовникова на инвалидна количка за 24 часа

Едно предизвикателство “прикова” на инвалидна количка за 24 часа една от любимите български актриси Теодора Духовникова. То е част от кампанията “Ден на Колела – предизвикателството”, която стартира на 24 април с цел дееспособни хора да бъдат предизвикани да изживеят един ден на инвалидна количка.

Организатор на кампанията е движение “МС – Мога сам”, създадено по идея на Биляна Савова, арт директор в сп. ЕВА. Самата тя живее с диагноза множествена склероза от 8 години. “Това предизвикателство цели да привлече общественото внимание към проблемите на хората с тази диагноза и най-вече липсата на достъп. Достъп до всичко, което един дееспособен човек може”, споделя Биляна. “Избрахме инвалидната количка като символ на ограниченията на достъпа: до диагностика, до информация, до лечение и рехабилитация, до алтернатива за лечение, до разбиране и подкрепа, до физически достъп до сгради, туристически и развлекателни съоръжения,  до образование, обучение, работа и други”.

Кампанията насочена към дееспособните хора цели да ги образова и направи по-активни в тяхната подкрепа към тези, които живеят всеки ден по този начин, голяма част от които са с диагноза МС – множествена склероза.

Експериментът ще продължи един месец до Световния ден на множествената склероза – 27 май, който тази година обръща основно внимание именно на Достъпа на хората с множествена склероза.

С всеки изминал ден, в кампанията се включват все повече хора. До момента приели предизвикателството са: Луиза Григорова, Наталия Симеонова, Саня Армутлиева, Деян Донков, Людмил Дренски, Ваня Шекерова, куклените актьори Галина Савова, Румен Угрински и Станимир Гъмов, арх. Пенка Станчева, Владина Цекова.

Първа в инвалидната количка седна инициаторът на кампанията Биляна. “От 8 години живея с тази диагноза. Познавам проблемите на хората с тази диагноза, но не предполагах за огромните предизвикателства и трудности в ежедневното им придвижване и опит за живот. След 24 часа на инвалидната количка се чувствам физически изтощена. Ръцете ме болят неистово. Беше много трудно навсякъде и по улиците, и в сградите, и на местата, на които трябваше да отида, за да си свърша работа”, споделя Биляна Савова от движение “МС – Мога Сам” и определя това предизвикателство като нечовешко изпитание на волята и мускулите.

Към количката са монтирани екшън камери, които ще документират безпристрастно всичко, което се случва в деня на съответните приели предизвикателството хора. Камерите ще заснемат както техните преживявания, емоция и подкрепа, така и реакциите на хората насреща. 

На 28 април, във вторник, друга българска актриса, придобила популярност покрай участието си в един от най-успешните българските тв сериали “Стъклен дом” – Луиза Григорова, приема предизвикателството да прекара 24 часа на инвалидния стол. След нея ще приемат щафетата и останалите потвърдили до момента желание да подкрепят кампанията хора.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама