Разкриха защо ръцете и краката на жените са по-студени


Разкриха защо ръцете и краката на жените са по-студени
Снимка: Thinkstock/Guliver

Жените често страдат от студени ръце и крака – независимо от сезона и климатичните условия. При това да се стоплят крайниците на нежния пол не помагат нито ръкавици, нито дебели чорапи. Защо това е така, вероятно сте се питали самите вие. Учените имат отговор на този въпрос.

Според медиците, студените ръце и крака са следствие от действието на определени хормони.

Разположените под кожата терморецепторни клетки, намиращи се на разстояние по-малко от милиметър, регистрират промените в температурата. При нормални обстоятелства кожата усеща комфорт, благодарение на изпомпването на кръв чрез малките кръвоносни съдове – капилярите.

Температурата на тялото на жената обаче се променя по време на месечния цикъл. Това става, тъй като има спадане и нарастване на нивото на естроген в организма й. Едновременно с това, при промяната на температурата, терморецепторите "запушват“ капилярите, реагиращи на студа, което пречи на нормалния кръвоток и на проникването на топлина в такива жизненоважни органи като сърцето, белите дробове и т.н.

Интересно е, че когато една жена изпитва студ, количеството на постъпващата в крайниците й кръв може да бъде не повече от 0.02 литър кръв в минута, при максимална скорост на движение на кръвта от 2-3 литра в минута.

По този начин ръцете и краката на жените "жертват“ своята доза кръв в полза на жизненоважните вътрешни органи, които получават нормално кръвооросяване. По тази причина крайниците на дамите често побеляват и посиняват от студ, а в екстремно студени условия – често се стига до сериозни измръзвания.

Трябва да отбележим, че мъжете много по-рядко се сблъскват с тези проблеми, тъй като при тях няма подобен процес на спадане и нарастване на нивото на естроген.

 

Редактор: Анна Маринова

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама