Натурални лекове при главоболие


Натурални лекове при главоболие
Снимка: Thinkstock/Guliver

Има толкова много неща, които могат да предизвикат главоболие: крайни срокове, досадни колеги, задръствания, спорове. Невероятно, но дори и хубави изживявания могат да предизвикат болки в главата – в медицината има термин като „главоболие от сладолед”.

По природа главоболието е отговорът на тялото към физически и емоционален стрес. Този стрес може да накара мускулите във врата и главата да се съкращават и по този начин да доведат до т.нар. тенсионно (причинено от напрежение) главоболие. Или може да накара кръвоносните съдове да се свият и по-късно да се разширят, което предизвиква мигрени или главоболия в следствие на промените в кръвното налягане. А, ако синусите ни са запушени или инфектирани, често възникват т.нар. пулсиращи главоболия. Като изключим дискомфорта, повечето главоболия са временни и доста успешно се поддават на домашно лечение – дори с някои алтернативни средства – извън най-популярните лекарства без рецепта.

1. Чай от корен от джинджифил

Джинджифилът може да помогне при мигрена, защото възпрепятства синтеза на простагландин. Освен това помага да се потисне гаденето, което често съпровожда мигрените. Пригответе чая като сварите на тих огън в покрит съд три четвъртинки от корен от джинджифил в две чаши вода в продължение на 30 минути.

2. Масло от мащерка и розмарин - за разтривки на главата

За да облекчите главоболието, капнете по една-две капки масло от мащерка или розмарин върху всяко слепоочие и върху челото си. Втрийте внимателно в кожата, след това го оставете за няколко минути да попие. В изследване от 2010 г. учените са установили, че маслата от мащерка и розмарин съдържат карвакрол - субстанция, която влияе като COX-II инхибитор (подобно на популярните и шикоро използвани нестероидните противовъзпалителни лекарства).

3. Чай от лайка

„Откраднете“ си малко време за почивка в натоварения ден и това може да облекчи напрежението, което предизвиква много видове главоболие. Чаят от лайка съдържа съставки, които помагат за облекчаване на болката и същевременно отпускат. Пригответе си чаша чай от лайка като сложите едно пакетче в току-що завряла вода и го оставите в покрит съд за 10 минути. Може да го подсладите с мед. Отделете няколко минути да изпиете бавно чая, най-добре докато седите на тихо място.

4. Масла от мента и лавандула за потапяне на краката

Някои естествени лечители вярват, че потапянето на стъпалата във вода е силно лекарство против главоболие. Горещата вода притегля кръвта в стъпалата и по този начин облекчава налягането в кръвоносните съдове в главата. Няколко капки масло от мента и/или лавандула осигуряват успокояващ ефект.

5. Магнезий

Учените, които правят изследвания върху главоболието, твърдят, че хората с мигрена трябва да държат в кутията си с лекарства и таблетки магнезия. Оказва се, че при мигрена нивото на магнезия в мозъка е много ниско (което предполага, че може да има цялостен дефицит на магнезий). Две клинични изследвания показват, че приемането на хранителни добавки с магнезий може да предпазят от главоболие. Експертите препоръчват да се приемат по 400 мг на ден. Внимание: при някои хора магнезият може да предизвика диария.

6. Витамин В2

Проучване показва, че приемането на 400 мг от рибофлавин всеки ден в продължение на три месеца рязко намалява мигрените - с до 50%.

7. Екстракт от чобанка

Тази не особено популярна билка се е доказала като ефективен метод за облекчаване на мигрената и специалистите често я препоръчват. Препоръчителната доза е 75 мг 2 пъти дневно в продължение на един месец, а след това – по 50 мг на ден.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама