Най-опасната битова химия за деца


Най-опасната битова химия за деца
Снимка: iStock/Guliver

Миещите средства, опаковани в капсули, таблетки или пакети, се явяват най-опасни за малките деца. До този извод са стигнали американски учени, съобщава Daily Mail.

Изследователите са анализирали позвъняванията, постъпили за две години в токсикологичните центрове на щата Вирджиния. За това време са получени 62 300 позвънявания, свързани с въздействието на миещи средства върху деца под 6-годишна възраст. Около 60 процента от тях били за случаи, при които тези вещества били опаковани като таблетки или капсули.

В последните години тази форма на битова химия набира все по-голяма популярност, тъй като се губи по-малко време за отмерване на необходимото количество средство за пране.

Но най-тежките клинични ефекти са фиксирани именно когато детето се е отровило от цветни миещи капсули (случаи на кома, проблеми с дишането, сърцето, вътрешни изгаряния и отоци, включително и летални изходи).

Вероятността от получаването на такива сериозни последствия при използването на обикновен прах за пране е много по-ниска, отбелязват учените.

"Много семейства не разбират колко токсични могат да бъдат висококонцентрираните гелове за пране, опаковани в капсули – казват авторите на изследването. – Затова не бива да се рискува. Ако имате малки деца, по-добре използвайте традиционно миещо средство."

Като цяло токсикологичните центрове са получили повече от 30 позвънявания на ден за деца, които са подлагани на опасното въздействие на битовата химия.

За две години броят на сигналите, свързани с капсули или таблетки, е нараснал със 17 процента. Децата вземат пакетите с миещи препарати за нещо, което се яде, поради яркия цвят и приликата му с хранителните опаковки.

Учените предупреждават: ако използвате капсули за пране, те трябва да се съхраняват в затворен шкаф или нависоко, по-далече от очите и досега на детето.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама