Недостигът на витамин D причинява диабет


Недостигът на витамин D причинява диабет
Снимка: Thinkstock/Guliver

Не наднорменото тегло, а липсата на витамин D е вероятната причина за заболяване от диабет. Това сочи проучване на испански медицински екип, цитирано от The Daily Express.

Според експертите за предпазването от опасния втори вид диабет са важни най-вече спазването на здравословна диета и движението на открито. Проучването би могло да доведе до лечение, което да може да забави развитието на болестта. Според учените има връзка между нивата на витамин D и способността на организма да се справя с глюкозата.

"Нашите открития показват, че витамин D се свързва много повече с метаболизма на глюкозата, вместо с наднорменото тегло", каза д-р Манюел Масиас-Гонзалес от университета в Малага. Според него дефицита на витамина може да доведе освен до диабет, така и до други заболявания, свързани с метаболизма.

Витамин D помага за контрола на калция в тялото и поддържа мускулите и костите здрави, регулира имунната система и може да помогне за предотвратяването на заболявания като екзема и астма. Той се произвежда най-вече при излагане на слънчева светлина, но малки количества от него има и в рибното масло и яйцата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама