Микрочип ни предпазва от нежелана бременност


Микрочип ни предпазва от нежелана бременност
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всички известни към момента методи за контрацепция не могат да се сравняват по ефективност и срок на годност с новото противозачатъчно средство на компанията MicroCHIPS. Става дума за нова разработка, която представлява микрочип с размери 20х20х7 милиметра.

Микрочипът се имплантира под кожата, а управлението му се извършва дистанционно.

Контрацептивът е толкова високоефективен, колкото всяко друго хормонално средство против нежелана бременност, съобщава Medical News Today.

Идеята за създаването на такъв тип микрочип беше „подхвърлена“ от Бил Гейтс през 2012 г. Необичайното средство за контрацепция е базирано на освобождаването на определено количество хормон левоноргестрел. Микрочипът е проектиран да освобождава ежедневно по 30 микрограма от този хормон, като запасите от хормона в устройството са достатъчни, за да стигнат за цели 16 години.

Имплантирането на микрочипа може да се извърши под кожата на бедрата, корема или рамото. Там той може да остане до края на неговия срок на годност – преди това не е необходимо да бъде премахван, поясняват авторите на разработката. Ако жената, в чието тяло е имплантирано миниатюрното устройство, реши да прекрати неговото действие, може да го изключи чрез дистанционно управление.

За сравнение – всички съществуващи към момента импланти могат да действат в продължение на не повече от пет години.

Новото устройство разполага с херметически изолирани титанови и платинени мембрани, които задържат намиращия се в него левоноргестрел.

Вградена батерия освобождава ежедневно известно количество електрически ток, който минава през мембраните и ги омекотява за кратко. В този момент се освобождава необходимата дневна доза хормон. Точно този принцип на действие се оказал и най-сложната част от работата на учените върху необичайното средство за контрацепция.

Редактор: Анна Маринова

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама