Куркума за по-добра памет


Куркума за по-добра памет

Яркожълтата съставка в куркумата, която придава характерния цвят на подправката, подобрява паметта и вниманието при възрастните, показва ново проучване, цитирано от изданието "Сайънс алърт".

Куркуминът, както е името на веществото, до сега е доказвал качествата си в експерименти с мишки, където е помагал за потискането на травматични спомени. Той също така успокоява червата и помага за лечението на рани. Как обаче една подправка, която използваме в ежедневието си прави толкова много неща?

„Куркуминът има множество психологични ефекти“, коментира водещият учен на изследването Андрю Сколи от Технологичния университет „Суинбюрн“ в Австралия. „Известно е, че облекчава възпаления и подобрява кръвообращението. Също така влия на редица процеси в тялото, които се отразяват позитивно на функцията на мозъка“, допълва той.

По време на своето първоначално проучване Сколи и неговият екип са събрали 60 доброволци на възраст между 60 и 85 години, разделяйки ги на две групи.На първата й е било давано капсула течен куркумин, а на втората – плацебо. След това участниците е трябвало да решат няколко задачи с помощта на компютър като създаване на спомен за думи или картини, прости математически задачи и работа за време.

Експериментът се повтаря и след като участниците приемат куркумина в продължение на четири седмици. Резултатите са показали, че участниците, които приемат куркумин се справят по-добре при задачите, измерващи паметта и бдителността. Те също така са съобщили и за намаляване на умората и стреса, както и повишаване на спокойствието и удовлетвореността на края на четириседмичния период.

„До колкото знаем това е първото проучване, изследващо ефекта на куркумина върху познавателните способности и настроението при здрави възрастни хора“, се посочва в изследването.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама