Кратък наръчник за дълъг живот


Кратък наръчник за дълъг живот
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В световния бестселър “Краят на болестите” доктор Дейвид Ейгъс споделя наученото от практиката си на специалист по ракови заболявания, разкривайки новаторските методи, които прилага, за да продължи живота не само на раковоболните си пациенти, но на всички, които искат да се радват на жизнен, активен и дълъг живот. Сега д-р Ейгъс превръща проучванията си в практически и компактен наръчник. Той вярва, че оптималното здраве започва от рутинните ни всекидневни дейности.

Книгата е разделена на три части: Какво да правим, Какво да избягваме, По лекарско предписание, които предоставят ясни отговори на редица популярни и не толкова популярни въпроси: Кой трябва да взема ежедневно аспирин? Безопасни ли са противогрипните ваксини? Какво попада в категорията “здравословни храни”? Зашо е важно да предпазваме усещанията си? Опасни ли са скенерите на летищата?

Всъщност би могло да се изтъкне, че съвремието е въвело науката и фактите в областта, но първоначалните му наблюдения и препоръки са забележително точни почти две хиляди години по-късно.

Ходенето е най-доброто лекарство за човека.

Нека храната ви бъде лекарство, а лекарството – ваша храна.

Признайте миналото, ясно определете настоящето, предугадете бъдещето.

Далеч по-важно е да знаем какъв човек е повалила болестта, отколкото каква болест е повалила човека.

Ако можехме да назначим на всеки човек точното количество храна и спорт, не прекалено малко и не прекалено много, щяхме да сме открили най-безопасния път към здравето.

Мъдрият човек трябва да гледа на здравето като на най-голямата благословия за човечеството и да се научи как чрез собствените си размишления да извлича полза от болестите си.

Всичко прекомерно е в противовес с природата.

Да не правиш нищо също е добро лекарство.

Всъщност съществуват две неща – наука и мнение; първото произвежда знания, второто – невежество.

Хипократ (около 460–370 г. пр. н. е.)

 

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама