Колко захар трябва да приемаме


Колко захар трябва да приемаме
Снимка: Thinkstock/Guliver

Световната здравна организация (СЗО) призова препоръчителният дневен прием на захар да се намали наполовина, след като пое отговорност за борбата срещу затлъстяването.

СЗО издаде разпоредба, че захарта трябва да съставя по-малко от 10% от ежедневния прием на енергия, но сега призова страните по света да се стремят към половината на това количество.

Поставянето на летвата от 5% означава, че хората не бива да консумират повече от 25 грама или 6 чаени лъжички захар на ден.

Стандартният кен безалкохолно съдържа еквивалента на 10 чаени лъжички захар. Опасните за здравето "свободни захари" във формата на трапезна захар, глюкоза или фруктоза се добавят към храните и напитките от производителите, готвачите и самите потребители, и могат да се намерят в меда и плодовите сокове.

Разпоредбите не се отнасят за захарите в пресните плодове, зеленчуците и млякото, тъй като няма доказателства, че са вредни, заяви СЗО.

Организацията посочи, че голяма част от свободните захари е скрита в преработените храни, които не се възприемат като сладки, например кетчупът, който съдържа пълна чаена лъжичка захар във всяка супена лъжица.

СЗО иска етикетите на храните явно да показват колко захар е скрита в храните и напитките, за да помогне на потребителите да изберат по-здравословни продукти.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама