Картофите увеличават риска от високо кръвно


Картофите увеличават риска от високо кръвно
Снимка: iStock/Guliver

Консумирането на картофи, в това число и чипс, може да увеличи кръвното налягане, пише британският в. "Индипендънт“.

Четири хранения с картофи седмично, независимо от начина им на приготвяне, водят до 11% увеличаване на риска от високо кръвно налягане, в сравнение с консумирането им по-малко от веднъж седмично при жените, показва проучването на учени от Бирмингам и Бостън.

Те също така са установили, че мъжете и жените, които ядат повече от четири пъти седмично пържени картофи имат 17% по-голям риск от високо кръвно.

Според изследователите замяната на едно хранене картофи дневно с други зеленчуци без скорбяла намалява със 7% риска от високо кръвно.

Лекарите са установили, че като най-вероятна причина за връзката на картофите и високото кръвно е високият гликемичен индекс (GI) на кореноплодните. Храните с висок индекс освобождават енергия по-бързо и по тази причина увеличават и по-бързо кръвната захар.

Ястията с висок GI се свързват с лошо функциониране на клетките в тялото, оксидативния стрес, възпаленията и всички потенциално важни механизми за развитието на хипертонията.

За да стигнат до своите открития, учените са изследвали данни за над 187 000 мъже и жени от три мащабни проучвания в САЩ през последните 20 години.

Друго проучване от януари за влиянието на картофите показа, че жените, които се хранят с кореноплодното два до четири пъти седмично имат около 27% по-голям шанс да развият диабет по време на бременността си. Тези, които се хранят повече от пет пъти седмично с картофи увеличават риска си с 50%.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама