Какво се случва, когато спрете глутена


Какво се случва, когато спрете глутена
Снимка: iStock/Guliver

Между 7 и 20% от населението в света страда от някаква степен на непоносимост към глутена – белтъка, който се намира в някои зърнени култури. Може би най-разпространената форма е цьолиакията, при която глутенът предизвиква ненормално силен отговор от страна на имунната система, водещ до симптоми като небичайни изпражнения и лошо храносмилане. Част от хората дават отрицателни резултати на тестовете за цьолиакия, но въпреки това имат нетипична непоносимост към глутен. Обикновено симптомите изчезват със започването на безглутенова диета.

Диагностика

Истинската цьолиакия може да се диагностицира само чрез биопсия на червата. Въпреки това, кръвни тестове могат да потвърдят наличието на антитела, провокирани от един от компонентите на глутена и също могат да бъдат показател за един от двата вида глутенова непоносимост. Всяка степен на непоносимост към глутен означава, че имунната ви система реагира неправилно към глутена в храната, което води до увреждане на чревната тъкан, подобно на това, причинено от инфекция или хранителна алергия. Това подтиска способността на тялото да храносмила правилно, което води до различни нива на недохранване. При някои пациенти слабият растеж може да си проличи от много ранна възраст. Симптомите са най-различни и включват дори такива като безплодие, кожни проблеми, промени в личността и хронични инфекции.

Промени в диетата

Тъй като глутенът се съдържа в зърнените храни, спирането му означава избягването на всички видове хляб, сладкиши, печива, макаронени изделия от пшенично брашно. Лекарите препоръчват да се избягва и овесът. Придържайте се към безглутеновите алтернативи като царевица, ориз, киноа и др. Имайте предвид, че глутенът до голяма степен определя структурата на тестените изделия (особено на тези с мая), така че вероятно ще ви трябва време да се приспособите към по-плоски, небухнали печива. Освен това трябва да избягвате бира и спиртни напитки, приготвени от зърна, както и зърнени супи и подправки като соев сос. Консервираните храни като цяло могат да бъдат източник на глутен, така че преминаването към една диета, базирана на плодове, зеленчуци и качествени източници на белтъчини може да ви спести излишното четене на етикети.

Физически промени

Някои хора изпитват симптоми на абстиненция няколко дни или седмици след започването на безглутенова диета. Те могат да включват главоболие, умора и силен град за глутенови храни. Тези симптоми ще преминат след няколко дни, но симптомите, причинени от глутена, ще изчезнат по-бавно – изчистването може да продължи и няколко месеца. При някои пациенти с по-тежки чревни увреждания, особено ако са по-възрастни, пълното възстановяване може да отнеме до две години. В краткосрочен план вашият лекар може да реши да ви тества за някои специфични хранителни дефицити като непоносимост към лактозата, бактериален свръхрастеж или автоимунни заболявания, свързани с глутеновата непоносимост, особено ако тялото ви реагира бавно на новата диета. В дългосрочен план можете да очаквате увеличена енергия, подобрено функциониране на имунната система и чревно здраве. Ако симптомите ви не отшумят след няколко месеца, консултирайте се със своя лекар, тъй като е възможно да не се дължат на непоносимост към глутен.

Емоционални промени

Някои пациенти изпадат в депресия или имат мрачни мисли, когато разберат, че симптомите им се дължат на глутенова непоносимост. Разчитайте на подкрепящи роднини и приятели, или се присъединете към група за взаимопомощ, докато симптомите ви изчезнат. Щом здравето ви започне да се подобрява, това ще се случи и с настроението. Имайте предвид, че цьолиакията също може да провокира депресия. Консултирайте се с вашия лекар, ако депресията или лошото настроение продължават, въпреки подобрениото здравословно състояние.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама