Какво мислят българските родители за ваксините


Какво мислят българските родители за ваксините
Снимка: iStock/Guliver

Всеки трети родител в България споделя нагласата, че ваксините не са напълно безвредни. Това сочат данните от проучване, огласено от главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на дискусионния форум "Ваксините – обществени нагласи и научни факти”.

Данните от проведеното проучване красноречиво показват, че съществува необходимост от повишаване степента на информираност сред общото население на страната относно ползите от имунизацията и реимунизацията с ваксини. Като цяло, обществените настроения са благосклонни към задължителните ваксини от Националния имунизационен календар. 90% от родителите смятат, че задължителните ваксини са необходими, същият дял хора считат, че ваксините предпазват от заболявания. 92% са убедени, че има полза от ваксините, прилагани съгласно Националния имунизационен календар. Около 73% считат, че ваксините трябва да бъдат задължителни.

Вижда, че все пак между 27 и 29% от родителите споделят мнението, че ваксините не трябва да бъдат задължителни, а 35% смятат, че биха могли да навредят на тези, на които се прилагат. Всеки трети родител в България споделя нагласата, че ваксините не са напълно безвредни. Това е ясен знак, че съществува необходимост от повишаване степента на здравно образование сред родителите с акцент допълнителна, ясна и обоснована информация относно ползите от ваксинацията. 

Според данните от проучването, родителите на възраст 15-45 години биха поставили на себе си или на своите деца задължителни ваксини срещу тетанус (78%), хепатит Б (74%), морбили (69%), дифтерия (67%), коклюш (67%), полиомиелит (64%) и рубеола (63%). По отношение на паротит (43%), пневмококови инфекции (38%) и хемофилус инфлуенце тип Б инфекции (28%), значително по-нисък е делът на родителите, които биха имунизирали децата си срещу тези заболявания.

Проучването е национално представително и изследва знания и нагласи за задължителния характер на ваксините по Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве. То е проведено в края на 2015 г.  Целевата група в проучването са били родители на възраст между 15 и 45 години, разделени на 3 възрастови подгрупи. Изследваната съвкупност се състои от 1 817 лица на възраст 15-45 години.

Източник: БГНЕС

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Всеки мъж сам си поставя "оценка", избирайки жената до себе си. Някой избират шестицата, други се оценяват за среден.

Камен Донев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама