Инстинктивна диета


Инстинктивна диета
Снимка: iStock/Guliver

Ключът към отслабването е разбирането на петте хранителни инстинкта, което ще помогне да контролирате своите навици на хранене. След като ги опознаете, ще се научите да ги контролирате и ще свалите до 7 килограма за осем седмици, твърди т.нар. диета според инстинктите.

Инстинктивната диета се концентрира върху типичните проблеми, които често провалят отслабващите - глад, хранителни прегрешения, чувство за вина. И само чрез малки промени в начина си на живот човек може да задоволи своя глад единствено със здравословни храни и да намали случаите на преяждане и желанието за консумация на висококалорични храни, вярва авторката на режима д-р Сюзан Робъртс.

Диетата се базира на повече от 20 години клинични проучвания, направени от Робъртс в престижният американски университет „Тафт“. В допълнение към собствените си проучвания тя е направила подробен анализ на много научни доказателства, свързани с успешното отслабване.

Инстинктивната диета цели да научи хората как и какво да ядат. Тя съдържа рецепти, хранителни планове и съвети как да усъвършенствате вродените си инстинкти.

Диетата се състои от три части. Първата продължава две седмици и подготвя отслабващия за същинската фаза с ограничено разнообразие от потискащи глада храни. Втората продължава шест седмици и позволява консумацията на по-голямо разнообразие от храни. Третата е посветена на придобиване на уменията, които правят възможно поддържане на новото по-ниско тегло завинаги.

Какво може да се яде

Според инстинктивната диета хората под 72 кг трябва да приемат около 1200 калории на ден. 1600 калории се препоръчват на тези, които тежат между 72 и 90 кг, а още по-тежките трябва да приемат около 1800 калории дневно. Диетата е богата на потискащи глада храни като богати на фибри растителни продукти или такива с нисък гликемичен индекс.

Отслабващите се насърчават да приемат допълнително мултивитамини, калций и рибено масло - всеки ден по време на осем седмичния план.

Двуседмичният първи етап на диетата включва консумацията на храни, които да потискат успешно глада. Ето и примерно дневно меню:

Закуска

- 1/4 чаша богата на фибри зърнена закуска с 3 супени лъжици мюсли и половин чаша обезмаслено мляко,

- 1/2 чаша нарязани ягоди,

- кафе или чай.

Втора закуска

- 1 ябълка,

- 1 супена лъжица фъстъци,

- вода или друга некалорична напитка.

Обяд

- 1 купичка зеленчукова супа,

- сандвич с шунка и обезмаслено сирене върху нискокалоричен хляб,

- 1/4 чаша замразено грозде,

- вода или некалорична напитка.

Следобедна закуска

- Диетична шоколадова напитка.

Вечеря

- 120 г крехка пържола,

- 1 чаша задушени броколи,

- салата,

- 1 праскова с 1 с.л. топъл карамелен сос.

За разлика от първата фаза, където всички алкохолни напитки и рафинирани захари са забранени, през втория етап на диетата са позволени до 100 калории дневно от храни „по избор”, а менюто позволява по-голяма гъвкавост.

Третата фаза е поддържаща, защото е насочена към задържане на новото тегло и избягване на йо-йо ефекта. Към уменията, които трябва да се придобият спадат планиране на собственото меню за деня, смятането на приеманите калории и спортната активност. Всекидневната физическа дейност (поне 15-30 минути) е препоръчителна през третия последен етап.

Как работи диетата

Инстинктивната диета е позитивен подход, който иска да докаже на отслабващия, че свалянето на килограми невинаги е трудна и болезнена задача. Според авторката й, почти всяка диета може да бъде ефективна, но след приключването й загубеното тегло се възвръща. Именно затова е нужно да бъдат овладяни инстинктите на хранене - човек трябва да се научи да контролира петте основни хранителни инстинкта:

1. Глад: Нуждата да се чувствате сити.

2. Наличност: Ядете, защото храната е пред вас.

3. Калорична наситеност: Желанието да консумирате висококалорични храни.

4. Фамилиарност: Желанието за т.нар. удобни храни.

5. Разнообразие: Тенденцията да ядете повече, когато имате по-голям избор.

Стратегиите за контрол върху тези инстинкти

варират в широки граници: от очаквани мерки - консумация на храна, богата на фибри, белтъчини и вода до нетрадиционни - почукване на челото (за овладяване на желанието за сладко). Отслабващите се насърчават в началото да определят кои от по-горните инстинкти са основен проблем за тях, а след това да се учат да ги контролират.

През първите осем седмици на диетата спортът и физическите упражнения не са задължителни. Въпреки че редовната физическа дейност е несъмнено полезна за здравето и намалява стреса, тя има съвсем малък ефект върху процесите на отслабване, смята авторката на режима. Според нея отслабващият трябва да посвети своето време повече на подготвянето на здравословни ястия отколкото на спорт.

Източник: dieti.info

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама