Ин витрото не бива да се отлага във времето


Ин витрото не бива да се отлага във времето
Снимка: Thinkstock/ Guliver

"Ин витрото не бива да се отлага във времето." Това заяви в Пловдив безспорният авторитет в областта на асистираната репродукция и един от първите лекари, реализирали успешно човешко ин витро в света проф. Нери Лауфер.

Ин витрото е чудесна възможност, но не бива да се отлага във времето – тя е пряко зависима от възрастта на жената, каза професорът, помогнал за 40 години високоспециализирана помощ да се родят около 10 000 бебета. Проф. Лауфер посочи, че в Израел всяка жена след 35 години се пренасочва към ин витро процедура.

Демографският проблем, повсевместен за Западна Европа - еманципирането на жените и в посока на професионална реализация и кариера, и отлагането на раждането на първо дете са сред факторите за репродуктивните проблеми, посочи специалистът. Това отлагане е вече между 5 и 7 години – ако преди средната за първо дете е била 25 – 26 години, днес тя е 32 години, дори до 40. Вторият фактор, който обсуславя една подобна ситуация, е повишаването на жизнения стандарт – все повече хора смятат, че за да родят дете трябва да му създадат нужните условия и отлагат това във времето.

В отговор на журналистически въпрос проф. Нери Лауфер посочи, че горната граница на възрастта за ин витро процедура е 45 години, в Англия тя е 43.

 

Процесът ин витро не е толкова дълъг, но има определени стъпки, които трябва да се следват – хората обаче, трябва за знаят, че успеваемостта изключително зависи от възрастта. Ако при двойки до 40 години – процентът на успеваемост е 50, над 40 години е 15-20 %, а над 45 – много малък, посочи още проф. Лауфер.

Изтъкнатият световен специалист ще консултира екипа на "New Life” в Деня на отворените врати на 27 септември, обявени в ин витро болницата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама